Quantcast
Channel: Bergene Holm Blogg
Viewing all 490 articles
Browse latest View live

Stilrent og kubistisk nybygg i Sør-Odal

$
0
0

Kube_1000Det var slett ikke lett for juryen å plukke ut 3 superfinalister av de 7 imponerende finalistene til Eksteriørprisen.
Men da valget måtte tas, så falt det på et nybygg, et påbygg og et renoveringsprosjekt.

Første superfinalist er Birgitte Erica Ruud og familien som har bygget sitt moderne hus noen mil utenfor Kongsvinger.
Der det før var kun en tomt dekt av skog og busker står i dag en av de mest spennende boligene i Kongsvinger.
Huset er egendesignet og oser kvalitet inne og ute.
Stillas_1000På en støpt betongsåle ble huset reist i konstruksjonsvirke i tre.
Trelast_1000Når man søker Inspirasjonsprisen er det er ikke noe krav om at trelasten som er benyttet er fra oss, men det er jo hyggelig å få bilder av store pakker trelast som viser at produktene har kommet fra en av våre avdelinger:)
Eneste krav til produktene (utenom at det må være TRE) er at de skal være kjøpt gjennom en av våre forhandlere.
Konstruksjon_1000Når vindtettingen kom på plass begynte husets utrykk og formspråk å komme til syne.
På den overbygde terrassen har familien Ruud valgt impregnerte terrassebord.
Nesten ferdig_1000Huset har kledningstypen Dobbelfals Tett som er levert ferdig beiset i fargen Skigardsgrå.
Denne kledningstypen er stram og elegant og gjør seg spesielt godt på mer moderne bygninger.

Velger man å bygge hus uten takutstikk så er det veldig viktig at treverket er overflatebehandlet og montert korrekt og at man fører tilsyn med fasaden jevnlig.

Vest_1000Familien Ruud har en fantastisk tomt med flott utsikt. Spesielt fornøyd er de med planløsningen og materialvalgene de har tatt.
Hjørne_1000 Fugleperspektiv_550

Juryen likte godt hvordan dette huset lar treverket spille en sentral rolle. Kledningen myker opp de harde flatene i betong, glass og metall og gjør fasaden levende og mer personlig.

Vil du se flere bilder av hus med kledningstypen Dobbelfals Tett så kan du bla i vårt inspirasjonsmagasin EKSTERIØR+ 

De to andre superfinalistene kommer det innlegg om i løpet av denne uken før vi kårer den endelige vinneren rett etter 17. mai.


God planlegging og iherdig innsats gav nytt liv til «Strandmoen»

$
0
0

Hus_1000Eiendommen Strandmoen ligger i vakre Grefstadviga i Grimstad og er en av de tre utvalgte blant 7 finalister som kjemper om 50.000 kroner i Eksteriørprisen.

Camilla og Kjetil Wiig, kjøpte eiendommen i 2002.  Da var Camilla student og Kjetil uten fast jobb, så paret har brukt årene på å etablere seg med jobb og barn.
Siden de viste at huset trengte omfattende restaurering, ville det bli kostbart og Camilla har brukt årene på å planlegge huset flere ganger. Camilla er landskapsarkitekt med stor interesse for byggeskikk og interiør, så da skissene ble levert til arkitekt var hovedplanløsningen allerede lagt.

Strandmoen ble skilt ut som egen eiendom i 1910. Da hovedhuset ble bygget i 1911 var det med bakgrunn i en spennende og tidstypisk historie. (Denne kan du lese om nederst i blogginnlegget)
Gml2_1000På bildet over ser du huset slik det var da planleggingen av påbygg og restaurering startet 2013. Da ble skissene tegnet ferdig hos arkitekt og byggmester valgt til prosjektet.

Arkitektene ble valgt ut i bakgrunn i ekspertise på gamle hus. Byggmester ble også valgt ut i fra kunnskap om restaurering og bygging av hus i gammel stil. Camilla og Kjetil satte selv opp budsjett og fikk dette godkjent av en byggkontrollør. Siden ingen av de hadde byggkunnskap, benyttet de seg av en byggkontrollør, som fulgte hele byggeprosessen og kunne bistå med hjelp om nødvendig.
Fasade_1000Med svært tett byggeoppfølging fra eierne var det ikke behov for videre bistand fra byggkontrollør. Totalrestaureringen av huset stod ferdig på avtalt dato i november 2014 og totalkostnaden ble levert nøyaktig etter budsjett. En sliten, men glad familie kunne endelig flytte inn i nytt hus.

Camilla er 4. generasjon eiere av Strandmoen. Selv om stedet er relativt beskjedent, har det likevel knyttet seg stolthet og gode minner til eiendommen.
Dette forsøker de å bringe videre til barna som vokser opp som 5. generasjon.
Hull i tak_1000Hovedhuset hadde en grunnflate på 60m2.
Prosjektet gikk ut på å bygge et påbygg på 40 m2 i to etasjer, som inneholdt entre, vaskerom og bad i 1. etasje, og hovedbad og soverom i 2. etasje.
Taket på hovedhuset måtte byttes ut og kneveggenene skulle løftes 20 cm. Kvisten på hovedfasaden skulle løftes ut til spiss kvist og det skulle bygges veranda ut på hovedfasaden i flukt med kvisten.
Alle vinduer og dører måtte skiftes, og all kledning måtte byttes og huset skulle isoleres fra utsiden. Riv_1000Alt rivningsarbeid og opprydning ble utført av Camilla og Kjetil. For å begrense snekkerkostnadene festet snekkerne alle kledningsbord med kun en spiker, hvor Kjetil brukte kveldene på å dobbeltspikre.
Videre bisto de med isolering og montering av innvendig panel, i tillegg til rydding og rivning utvendig og innvendig. Alle gulv i hovedhuset i 1. etasje ble revet opp og bevart for å legges på gulv i lysthus og til bruk som kjøkkenbenk i nyhuset. Påbygg og malingParet valgte å handle maling fra engelske Farrow & Ball. De ønsket at fargen skulle reflektere både grått og grønt, slik gresstråene på stranden og havets blågrønne fargespill. Kledning_1000Hovedfargen heter Green smoke, nr 47 og fargen på staffasje heter Chappell green, nr 83. Hvitfargen i inngangspartiet er Pointing, nr 2003. Fargene er inspirert av klassisismens steinfarger, siden huset er enkel sveitser med inspirasjon fra klassisismen og med typisk senempire toramsvindu med tre glass i hver ramme. Inngangsparti_1000

Med et så gjennomført og omfattende prosjekt var det ingen tvil i juryen om at Camilla og Kjetil Wiig var selvskrevne finalister også til Eksteriørprisen. Paret endte på en hederlig 2. plass i konkurransen om Interiørprisen og vil du se bilder fra hvordan de har det inne kan du lese innlegget her.

HISTORIEN OM STRANDMOEN

Februar 1911 seilte et stort frakteskip, Cambodia, fra Fredrikstad med kurs for New Castle.
Skipet var dansk eid og skulle til Afrika for å levere varer til oppbygging av en koloni.
Båten var derfor fullastet med ulike trematerialer og husgeråd.

En voldsom storm gjorde at skipet forliste på utsiden av Fevik og Grefstadviga midnatt 16. februar 1911.
Det var 28 mann om bord hvor 17 omkommer i forliset.
11 mann blir reddet etter mange timer i sjøen, hvor redningsmennene får den danske kongens fortjenestemedalje i gull for sin redningsdåd.

Materialene
Skipet brekker i to i forliset og lasten havnet i sjøen og driver i land langs svaberg og strender i området.
Huset på Strandmoen blir oppført med tømmer som driver i land.
Tømmeret er skårede tømmerstokker, høvlet not i begge langsider og løs fjær som binder det sammen.
I huset får stuene tapet, mens kjøkkenet får panel fra forliset – på folkemunne kalt Camboida panel.

På grunn av de tragiske omstendighetene rundt forliset blir ikke historien om huset tilblivelse fortalt videre i generasjonsledd.
Men, historien dukker likevel opp igjen da oldebarnet (Camilla) skal i gang med å totalrestaurere eiendommen i 2014.

Eiendommen
Grefstadviga er en flott badestrand og et yndet turområde. Eiendommen ligger 200 meter fra stranden og var et husholdningsbruk frem til 1950 – 60 tallet, bestående av hovedhus, uthus og hønsehus. På 1950-tallet økte interessen for å feriere på Sørlandet, så familien åpnet først huset til ferierende, hvor de selv bodde i uthuset, senere ble en egen gjestehytte bygget av materialet fra det gammelt hønsehus på eiendommen.
Hovedhuset ble påbygget på 1950 tallet med en leilighet, som etter hvert ble omgjort til stue.

 På 1970 tallet ble det bygget fem campinghytter, halve uthuset ble omgjort til campinghytte og Strandmoen camping ble etablert. Eiendommen fungerte som både privatsted og camping frem til 2006, da campingen ble avviklet og hyttene revet.

Total transformasjon av 70-tallsbolig

$
0
0

Frautsidenavdetnyepbygget_1000Familien Syrstad fra Fannren i Trøndelag er den siste av de 3 eksteriørprisfinalistene som juryen ønsker å fremheve spesielt før vinneren kåres i slutten av denne uken. I dette prosjektet har finalistene hatt fokus på romfølelse og store vindusflater når de bygde om huset.

I 2009 kjøpte de et hus fra 70-tallet og dette har de egenhendig totalrenovert. Alle løsninger i huset har de tegnet og snekret selv. De tenkte at prosjektet skulle ta to år, men en uke etter at eiendommen var kjøpt fant de ut at de ventet en liten gutt:) Ikke en ukjent historie for mange par som kjøper hus, og naturlig nok er familieforøkelse en gledelig fartsdump i byggearbeid.
Bildet under viser huset slik det var før.

Alle vegger i husets lengde er revet og bygt opp igjen i tillegg er det bygd på. Påbygget stod ferdig julen 2014 og er et nytt bygg som er bygd på eksisterende kjøkken (som tidligere var det største soverommet i huset).
Bygging_1000I påbygget har det unge paret vist kreativitet i forhold til høyder, materialvalg og smarte løsninger. De har tegnet alle løsninger selv og skrudd i hver eneste skrue. Kledningen er av typen Rektangulær (også kalt tømmermannskledning)
Det ene påbygget inneholder 2 barnerom og stue. Stuen har åpen løsning og god takhøyde. Inne_1000Uteområdet glir inn i huset og gir maksimal romfølelse.
Alle har fått kommet med forslag og løsninger og barna har selv vært med på å planlegge rommene sine.
Med arbeidsbukser til barna på 2 og 5 år var det bare å kjøre på og gjøre jobb om til lek.
Familien Syrstad var også finalist til Barnas Trepris med den kreative hems/borg/sengeløsningen på et av barnerommene.
NyttpbygInter_1000Det er utvilsomt ikke bare hammer og sag som denne familien mestrer. Interiøret og alle detaljene i både uterom og møblering vitner om en svært stilsikker familie!
Janne-Marit er mest fornøyd med lysforholdene, og at påbygget er blitt en naturlig del av hagen.

Takhøyden ga rom for med lekehemser og klatrevegg på barnerommene. Lekehemsene er barnas favoritter og de viser stolt frem rommene sine til venner.Sobbelstige_1000Familien er selvfølgelig stolte av alt arbeidet de har gjennomført og mestret –  og at de nå har kommet i mål sammen. 

I kategorien Eksteriørprisen er det ikke publikumsavstemming. Her er det kun fagjuryens stemmer som avgjør vinneren. Hvem det blir kan du lese om fredag 20.05 her på byggebloggen.

Har du eller noen du kjenner bygget eller pusset opp med tre, håper vi at du søker, eller tipser dine venner til å søke Inspirasjonsprisen. 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for oppdateringer om trematerialer, trebyggeri og Inspirasjonsprisen.

Vinner av Eksteriørprisen 2015

$
0
0

Inngangsparti_1000Etter en vanskelig runde, med så flotte finalister, falt til slutt juryens valg til slutt på det gjennomførte huset til familien Wiig på Sørlandet.

Fagjuryen til Bergene Holm Inspirasjonspris har jobbet seg gjennom alle søknadene til Inspirasjonsprisen 2015 og har vurdert hvert prosjekt etter de gjeldende kriteriene. For Eksteriørprisen ser juryen etter gjennomført, nyskapende eller kreativ bruk av tre i alle typer private hus og boliger. Tilbygg eller ombygging av hus faller også inn under denne kategorien.

Det var en svært overrasket vinner som i dag tidlig fikk telefon fra juryleder om at prisen på 50.000 skulle deles ut til Strandmoen. Fasade_1000Camilla hadde nesten mistet håpet da hun så alle de fine finalistene, og turde på ingen måte å tro på seier, men hun tenkte at det uansett hadde vært en spennende og nyttig prosess å samle bilder og tanker i søknaden

Det var ulike favoritter i juryen, og et par av medlemmene i juryen var spesielt begeistret for den enorme transformasjonen som familien Syrstad hadde fått til med sin 70-talls bolig. Frautsidenavdetnyepbygget_1000
Den moderne eneboligen til familien Ruud på Kongsvinger syntes juryen at viste gode materialkvaliteter med sin stamme, beisede kledning av typen dobbelfals tett som likevel gir liv til de harde betong-, glass- og metallflatene. Kube_1000Ettersom Inspirasjonsprisen skal hedre de som har benyttet tre på spesielt inspirerende måte ble det boligen utenfor Kongsvinger som hårfint kapret andreplassen foran familien Syrstad.

Vinnerne Camilla og Kjetil Wiig har ikke overlatt noe til tilfeldighetene slik detaljene på bildet under viser.Kledning_1000Aller mest gleder Camilla seg til å dele nyheten om at de har vunnet med de flinke byggmesterne som har vært genuint opptatt av håndtverket gjennom hele prosessen.

Vi og inspirasjonsprisjuryen er svært takknemlige for at mange legger ned mye arbeid i å skrive søknaden og sende oss bilder.
Vi får ofte tilbakemeldinger på at denne prosessen også er av stor egenverdi siden det å samle tanker, prosess og endelige løsninger både oppsummerer og bevisstgjør hus- og hytteeiere om hvilket arbeid som er gjennomført. Vi håper derfor at vi også i årene som kommer får like mange spennende søkere til Inspirasjonsprisen.

I ukene fremover skal vi besøke vinnerne og se de inspirerende prosjektene som vant i 2015. Og selvfølgelig skal vi dele det med dere her på bloggen!

Vil du følge oss enda tettere kan du følge oss på Facebook og Instagram . Her gir vi daglige oppdateringer om trematerialer, trebyggeri og Inspirasjonsprisen.

Jubel og moro i Jølster

$
0
0

Barnas Trepris 2015_035Med sol fra skyfri himmel i «nok- til- å- ta- pusten- fra- deg -vakkert» landskap og 40 glade barn så kunne ikke premiesermonien til Barnas Trepris fått flottere rammer.
Familien Øvrebø har det meste i hagen sin. Mummihus, piratskute, dam, klatrestativ og badebasseng. Og alt sammen har de bygget i tre.
Barnas Trepris 2015_004Det var først og fremst piratskuta med dam og røykmaskin, som ble vurdert av inspirasjonsprisjuryen og som gjorde at familien vant Barnas Trepris.
Barnas Trepris 2015_003Familien bygde båten av impregnerte terrassebord for snart to år siden og med dam, røyk og «brygge» rundt har skuta en magisk tiltrekning på både små og store. Du kan lese mer om skuta og se byggeprosessen her.Barnas Trepris 2015_005Asgeir Borgemoen, er beskytter av Barnas Trepris og han fikk lov til å være kaptein (en liten stund).
– De eldste barna husket han godt fra barne-TV, men selv om de minste ikke hadde fått med seg at det var en kjendis på besøk fant de tonen med en gang.Barnas Trepris 2015_036Far i huset var kanskje aller mest begeistret for å få Asgeir på besøk siden han også liker motorprogrammet «Garasjen» som Asgeir i dag leder.

I vinter begynte Familien å planlegge en lekestue, og siden Jardar ville ha den blå, tenkte Camilla umiddelbart på Mummihuset. Etter et googlesøk landet hun her på byggebloggen (for vi har jo tidligere også hatt Mummihus som har gått nesten til topps i Barnas Trepris) og fant bilder og inspirasjon. Her kan du se fjorårets Mummihus finalist og vi har også et Mummihus-innlegg fra 2012 som du kan se her.Barnas Trepris 2015_020Restultatet har blitt skikkelig flott!  Alle detaljene er 100% gjennomført. Bare se på det flotte inngangspartiet med overbygg, terrasse og benk.Barnas Trepris 2015_011Detaljeringen på døren, vinduene og inne i Mummihuset viser at denne familien virkelig kan snekre. Vi lover derfor å lage et eget innlegg om dette Mummihuset og vise enda mer av både interiøret og fasaden.
Barnas Trepris 2015_013utdeling av Barnas Trepris er det alltid veldig uformelt og gøy, og i Jølster var rammene optimale.
Hele barnehagen til Jardar (5) ble invitert (totalt 26 barn). I tillegg ble alle klassekameratene til Jon Anders i 7. klasse på Skei skole invitert. Barnas Trepris 2015_027Mens det på premiesermoni for de andre prisene er marsipankake på menyen lager vi som regel pølsefest når det er prisen for barn. Med konkurranser der alle vant Woodcraft t-skjorte og et lite «tatoveringsstudio» som sikret de små ekte «sjørøverarmer» ble det en fin måte for oss å bli kjent med de blide barna i Jølster.Barnas Trepris 2015_029Med alle voksne ble det en skikkelig hagefest med ca 50 personer. Det er nok rekord for denne prisen!Barnas Trepris 2015_019De eldste barna lot ikke sjansen til å ta seg en dukkert gå fra seg heller. På terrassen har familien Øvrebø også lagt tilrette for lek og moro med et deilig og flott innbygd basseng.
Barnas Trepris 2015_038Også dette prosjektet hentet Camilla og familien inspirasjon til på byggebloggen der vi tidligere har vist hvordan basseng kan bygges inn i terrassen.Barnas Trepris 2015_039Pappaen til Camilla har vært til god hjelp i byggeprosjektene og det var han som insisterte på at de måtte søke Inspirasjonsprisen. Da han i i fjor døde av kreft holdt Camilla løftet og sendte inn bilder og søknad.

Vi vil i løpet av sommeren dele flere innlegg av alt denne kreative og flinke gjengen i Jølster har bygget slik at andre kan se hvordan man både kan skape gode minner sammen med familien og tilrettelegge for lek og moro ute.Barnas Trepris 2015_023Har du bygget noe for eller med barn, det kan være en olabil, en sandkasse eller noe helt annet så håper vi at du sender oss en søknad.

Vi ble skikkelig inspirert og mektig imponert av Camilla og gutta hennes, og håper at flere tør sette i gang med det samme pågangsmotet – trenger du inspirasjon så ta en titt på tidligere Inspirasjonsprisprosjekter her på bloggen:)

Vi besøkte vinneren av Interiørprisen i Prestfoss

$
0
0

Jury_1000Malin Theimann og Kjetil Finnerud bor i et nydelig hus i Prestfoss sentrum og vi fikk komme på besøk til paret som begge synes det er  litt kvist og trestruktur er det flotteste som finnes. Det måtte jo bare bli god stemning!Sjekk_1000Paret vant tidligente i år Interiørprisen og 50.000 kroner og juryleder, Tone Bente og representanter fra XL-Bygg Eggedal Sag stilte til premiesermoni.Blomst_1000På utdelingen hadde vi som vanlig med kake og laget til en liten fest for de dyktige prisvinnerne.XL_1000Det er alltid hyggelig å få med representanter fra byggevarehuset som varene er kjøpt hos, og når det i tillegg er sol fra skyfri himmel ble det en lang og god fagprat om tre og oppussing på terrassen.

Både Kjetil Finnerud og Malin Theimann er utdannet tømrere og er vant til å jobbe med treverk.
Stue_1000Malin er snart utdannet møbelsnekker og elsker å lage egne personlige løsninger. (Som det fine bordet på bildet over)
Kjetil jobber som tømrer og snekrer både hytter og hus.

Malin og Kjetil er stort sett enige om hvordan de vil ha det hjemme. Malin har ofte ideene, og Kjetil blir etterhvert overbevist. Høres nok kjent ut for mange som bor sammen med noen:)
Speil_1000Da de skulle pusse opp og bygge ut badet var Malin var helt sikker på at hun ikke ville ikke ha et hvitt og sterilt bad.
Badet har panelet Setergrå fra panelkolleksjonen TRE bukkene Bruse på veggene og hvitmalt panel i taket.
Tak_1000Hyllene og speilet har Malin selv har laget. Du kan se flere bilder av det flotte badet her.
Her har de kjøpt beisen Setergrå på flaske for å få det samme uttrykket og fargen.
Benkeplaten har også fått et strøk Setergrå beis før den er oljet.

Selv om Malin lager baderomsskap på jobben hos Nedre Eggedal Hyttemøbel så ville hun ha maksimal kontrast til de lune veggene, og da var det Ikea som hadde overflaten med mest glans.
Servanten fra Bali fant Malin på finn.no. Kjetil var skeptisk til den i starten men har erfart at den både er pen og praktisk.Bad_setergrå_1000
I stua og på kjøkkenet er det en bred trepanel  som er en slags kombinasjon av de kjente profilene Østerdalspanel og Skogen.
Malin_1000Det var aldri noe alternativ til tre i dette hjemmet. Soverom_1000 Gang_1000På soverommet og i gangen har paret malt panelet i en mørk grå farge og valgt vakkert profilert listverk.

Malin har krydret hjemmet med mange overraskende og morsomme detaljer – som knaggene med dødningehoder på baderommet. En tøff kontrast til de lune veggene.Knagg_1000Deler av pengene skal benyttes til nytt tak, og så blir det en sydenferie. Katt_1000Avstemmingen av Interiørprisen ble gjennomført på vår Interiørblogg og du kan se alle finalistene på interiørblogg.bergeneholm.no

Gjesteblogger Richard viser deg hvordan han bygger spilestol og krakk uten en eneste skrue eller spiker!

$
0
0

SpilestolerHusker dere Richard fra Godvik i Hordaland?

Richard K. Eriksen var soleklar vinner av Barnas Trepris 2012, og vi har i etterkant holdt kontakten og fått ta del i alt det han jobber med på fritiden. Richard har nemlig gjort snekkerkunnskapen sin til en fin måte å tjene gode lommepenger på, og han har tidligere delt innlegg her på bloggen der han viser oss hvordan han bygger ulike møbler og ting i tre som han gjerne selger på markeder og gjennom bekjente.
I det siste har han bygget noen flotte stoler til uterommet og i innlegget her viser han oss hvordan han lager de populære spilestolene med tilhørende krakk.

Materialliste til spilestol:

Skal du bygge utemøbler bør du velge impregnerte materialer!

-Impregnerte spiler/lekter i dimensjonen 30×48 mm
-Hamptau i 8 millimeter tykkelseBeisetVi starter med å dele beskrivelsen av hvordan Richard bygger spilestolen:

Stolen består av totalt 28 deler. Hvor lange lengder du må kappe er avhengig av hvor dypt sete og hvor høy rygg du ønsker.
Impregnerte materialerKapp opp 9 spiler til stolryggen der de to ytterste spilene må være lenger enn de 7 andre ettersom de skal fungere som stolben.
Setet er tilsammen 18 deler; 10 korte like lange deler til midtdelen(korsryggen) og til selve setet er det viktig å passe på å la 2 av lengdene skal fungere som ben og må være lenger enn de 7 andre som kun fungerer som sete.

Tips! Richard har laget 2 maler som han bruker for å vite at hullene blir like på alle spilene. MalHan bruker malen til å merker med, og borer 2 hull helt øverst på spilene og 1 hull ved setet.Borring Spilene til setet har 2 hull i enden som skal bli ytterst på stolsetet og et hull som skal treffe midtstykket som binder rygg og sete sammen.
Tips! Skal du ha en farge er det lurt å male eller beise før møblene settes sammen.
Hamptauet tres så gjennom hullene og knytes på siden.
SammenleggbarDe flotte spilestolene er sammenleggbare. Smart når de skal pakkes bort!

Materialliste til krakk:

-Impregnerte spiler/lekter i dimensjonen 30×48 mm
Rundstokk i dimensjon 25 mm

HullerKapp opp lektene. Det er lurt å runde av beina til krakken i endene slik at den står mer stabilt.
Deretter finner du midten av lengden og feller inn 2 hakk, slik at de kan settes sammen.

Borring_2Borr 25 mm hull i topp og midten av beina.
Nå kan du feste rundstokken i hullene og markere hvor du skal borre spilene.
Sette sammen krakk De 8 spilene må du borre i hver ende slik at det passer bredden der rundstokkene kommer da spilene skal tres på rundstokken.Krakk ferdigVil du se mer av det flotte Richard har snekret?
Under fanen Richards snekkerier kan du se ting han har bygget, ofte med detaljerte beskrivelser og forklaringer.
Vi gleder oss til å følge Richard videre!

Bli med oss da vi dro til Sørlandet og besøkte vinneren av Eksteriørprisen

$
0
0

Familien_1000

I år har vi virkelig hatt flaks med været når vi har besøkt vinnerne av inspirasjonsprisene for 2015, for å dele ut sjekk og plankett. Utdelingen av Eksteriørprisen ble ikke noe unntak!Stor hage_1000Det ble en solrik og flott premieseremoni på Strandmoen i Grefstadviga (like utenfor Fevik) hos Kjetil og Camilla Wiig og barna Alvilde, Anders og Karen.
Juryleder Tone Bente Bergene Holm og leder av byggmesterforbundet Frank Ivar Andersen (jurymedlem Inspirasjonsprisen) kunne ikke få rost prosjektet nok.Inngang_1000Mammaen til Camilla og hennes venninne var også med på premieseremonien. Mor_1000Camillas mor (i stripete kjole) har vært med på hele denne omfattende prosessen og er naturligvis stolt over alt arbeidet datteren og svigersønnen har lagt ned i eiendommen hun selv har bodd så mange år på. Hun fortalte at da hennes far bodde på Strandmoen var de 10 barn, og huset var halvparten så stort!

Byggmesterne fra Karls Torp AS fikk mange rosende ord både fra Camilla og Frank Ivar.
Snekkere_1000På bildet over snakker byggmesterne, Kjetil og Frank Ivar om hvordan samspillet med Kjetil fort ble tillitsbasert, ettersom Kjetil viste seg som en dyktig snekker.Utestue_1000 Da byggmesterne fra Karl Torp AS kom til gården første gang, og så utestuen Kjetil hadde bygget, skjønte de at de hadde en mann til på laget, og at det de ikke fikk gjort ila dagen kunne Kjetil fikse på kvelden.

Les gjerne mer om byggeprosessen og de bevisste valgene Kjetil og Camilla tok her.

Perspektiv_1000Camilla var veldig bevisst i valget av firma til å utføre jobben med barndomshjemmet. De fikk inn tilbud som lovte at arbeidet kunne utføres både rimeligere og raskere, men de kunne ikke love at det var de samme personene som jobbet på huset, og dette mente Camilla og Kjetil var svært viktig for det endelige resultatet og for forståelsen av helheten.

De er svært glad for valget de tok, og er i ettertid sikre på at det både ble det mest økonomiske og beste med tanke på resultatet.Blomster_1000Karls Torp AS er spesialister på gamle og nye trehus – spesielt i sveitserstil. Bed_1000 Hage_1000 Sommer_1000Camilla er landskapsarkitekt og hagen, som nærmeste er et stort parkanlegg, vitner om hennes kompetanse i faget. Hagen er enorm, men er delt inn i mange fine soner. I den store kjøkkenhage og den lune sittekroken kommer plantene virkelig til sin rett.Fasade_1000De enkle men vakre detaljene på huset ble kopiert fra de gamle som var på boligen fra før og laget på verkstedet til Karl Torp AS.Kake_1000Vi hadde en strålende dag sammen med den arbeidsomme og sjarmerende familien. Om ikke det skulle være nok å la seg imponere over, så viste eldstedatteren oss sine skisseblokker (mens vi koste oss med hjemmebakst og medbrakt marsipankake), og vi tør påstå at på Strandmoen så bor det også kommende arkitekt- og kunstnertalenter med stor sans for detaljer.

Vi håper at prosjektet til familien Wiig og andre byggeprosjekter du finner her på bloggen er til inspirasjon for deg som planlegger oppussing eller nybygg med TRE.

Husk at har du bygget noe du tror kan være til inspirasjon for andre så; SØK INSPIRASJONSPRISEN:)


Vi møtte vinneren av Åpen Klasse på Bergen International Wood festival

$
0
0

 

 

Vinner1_1000

I år valgte vi å møte vinneren av Åpen Klasse i på trefestival Bergen. Siden vi er en av sponsorene til Bergen International Wood Festivalog vinneren av kategorien Åpen Klasse både er en skikkelig tre-entusialst og ikke minst en svært kreativ fyr, fant vi ut at det var få steder som var bedre egnet til å møte vinneren fra Os, enn nettopp her.

Bergen International Wood festival har etablert seg som en viktig internasjonal møteplass for å utfordre hvordan standard trevirke kan forvandles til kreative og innovative konstruksjoner. Vinner3_1000På bildet under beundrer juryleder Tone Bente og Torjus et av bidragene.Torjus sitt vinnerbidrag til Inspirasjonsprisens Åpen klasse er etter vår mening et like godt bevis på at trematerialet kan benyttes på uante måter. Du kan lese mer om prosjektet til Torjus og familien her.Torjus_frilagt

I Åpen klasse hadde vi i år med fantastiske finalister som på ulikt vis hadde benyttet tre i sine byggeprosjekter.

På Bergen Wood festival er det 20 lag fra hele verden som konkurrerer om å lage den mest spenstige «installasjonen» basert på 1000 meter 2×2 konstruksjonsvirke ( det er det vi kaller for rekker).  Vi fikk Torjus til å posere foran noen av favorittprosjektene.Vinner2_1000 Vinner7_1000Selv om vi ikke møttes ved selve vinnerprosjektet denne gangen, så fikk Torjus juryens begrunnelse og overrekkelse av sjekk, blomster og plankett da vi tok oss en pust i bakken på cafe i Bergen sentrum.Vinner8_1000Faktisk fikk vi også en liten sniktitt på hva den ivrige byggmesteren er i gang med nå om dagen. Han hadde nemlig lovet datteren at hvis de skulle vinne så skulle pengene benyttes til å realisere et nytt byggeprosjekt der far og barna bygger sammen. Vi kan love at det er spenstig! Og Torjus Døsen lover at de skal søke Inspirasjonsprisen igjen- så da får vi bare vente i spenning:)

Flere av de kreative byggeriene fra Bergen Wood festival lover vi å dele med dere her på bloggen i løpet av sommeren. Er du i Bergen kan du ta en tur rundt Store Lungegårdsvann og se de byggverkene med egne øyne. Planen er at de skal stå der i hele år.

Har du bygget noe fint og praktisk eller kreativt og annerledes med tre inne eller ute? Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen 2016!
( Prosjektet skal være helt ferdig og man kan søke 2 år etter at det er avsluttet)

Se bildene fra da vi besøkte Bergen International Wood Festival

$
0
0

Bygging3_1000Siden vi er en av sponsorene til Bergen International Wood Festivalbesøkte vi festivalen dagen da alle arbeidene skulle bedømmes. Vi fikk akkurat med oss studentenes siste finpuss og fikk høre hva tanken bak installasjonene var. Denne gjengen fra Tyskland hadde latt seg inspirere av fjellene rundt Bergen og laget en organisk sneglehus form.BW_7_smalt_1000 Vi har i tidligere innlegg lovet dere bilder fra arrangementet der 20 lag fra hele verden konkurrerer om å lage den mest spenstige «installasjon» basert på 1000 meter 2×2. Og her kommer de:)

Den «vridde» kreasjonen på bildene under var en av våre absolutte favoritter!BW_6_smalt_1000 BW_1_1000En velbalansert skulptur av sekskanter var en annen av våre favoritter.
Bygging_2_1000 Bygger_1000Alle de innovative trekonstruksjonene skal etter planen kunne sees hele dette året langs Store Lungegårdsvannet i Bergen.BW_10_1000 BW_9_1000BW_12_smalt_1000 Jobbing_1000De ulike gruppene av studenter fra hele verden hadde løst oppgavene veldig forskjellig.

Endel forsøkte seg også på løsninger uten skruer og spiker. Enten med tråd og knyting eller ved kjente stable teknikker. BW_11_smalt_1000 BW_13_smalt_1000 BW_4_1000 BW_2_1000BIWF arrangeres for 6. gang med Kunsthøgskolen i Bergen og Fylkesmannen i spissen. Den lokale «treklyngen», Treklang, er medspiller og arrangementet støttes også av TreFokus.

Tilsammen er det brukt rundt 20.000 meter 2×2 konstruksjonsvirke ( det er det vi kaller for rekker), en stor del sponset av treindustrien, og sammen med oss og andre store trelastprodusenter var også Vestlandske Limtre med, og det gav noen nye, artige innslag i skogen rundt vannet.Kule_1000Bergen International Wood festival er en viktig internasjonal møteplass for å utfordre hvordan standard trevirke kan forvandles til kreative og innovative konstruksjoner. Vi lot oss begeistre og håper at du fikk en lyst til å utfordre mulighetene med standard dimensjoner.

Har du bygget noe fint og praktisk eller kreativt og annerledes med tre inne eller ute? Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen 2016!
( Prosjektet skal være helt ferdig og man kan søke 2 år etter at det er avsluttet)

Lag et smart påbygg til huskestativet

$
0
0

I byggevarehandelen selges det både byggesett og «halvfabrikata» som med litt ekstra innsats kan bli både personlig og flerfunksjonelt. Ikke alle er handymenn (eller -kvinner) som kan bygge en «borg» kun ut fra en god idé og noen materialer.

I Bergene Holm Inspirasjonspris ser vi etter den gode ideen som kan være til inspirasjon for andre. Vi er ekstra glade i smarte løsninger som dette «kinderegget» av et klatrestativ som familien Bråthen på Minnesund bygget for en tid tilbake. De imponerte juryen med sin søknad til Barnas Trepris.  

Apparatet hadde huske og sklie, men ikke stort annet. Men, med litt ekstra innsats, noen løpemeter konstruksjonsvirke og terrassebord endte de opp med en lekehytte med klatrestativ, en bred trapp opp til takterrasse, og sklie og huske er fremdeles med. I tillegg er det mulighet for å utvide med klatrevegg på hyttas bakside. En svært kreativ utnyttelse av et standard lekeapparat.

Selve hytta er utformet med inspirasjon fra en fjellbu i Trysil. Døren er flott og forseggjort,og synes du det virker krevende kan du gjøre det så enkelt du ønsker. Ta gjerne en titt på vår byggeguide «Slik-gjør-du-det -lekestue».Kombinasjonen av klatrestativ og hytte gir stor fleksibilitet, og tilrettelegger for uteaktiviteter av forskjellig slag på svært liten plass.  Som en ekstra bonus kan hytta også benyttes til lagring av leker og sykler.

Formen til hytta tar utgangspunkt i triangelformen til huskestativet. Profil_1000Vinkelen følges hele veien, med unntak av terrassen der sklia starter. Med solide materialer og konstruksjoner vil hytta kunne leve i mange år og være til stor glede for både små og store barn. Jobbe sammen_1000Har du bygget noe til, for eller sammen med barn? Hvis JA, håper vi at du søker Barnas Trepris.

Sommer og sol hos vinneren av Uteromsprisen

$
0
0

2016_Vinner uteromsprisen_utgangVi hadde en fantastisk dag sammen med familien Stuestøl tidligere i sommer. Tina Stuestøl fra Oslo (bedre kjent som damen bak Instagramprofilen «Interiorwife» ) vant med knepen margin Uteromsprisen og 50.000 kroner foran en idyllisk utestue i Skien, og en rekke andre flotte uterom i tre.

Endelig kan du se de flotte bildene vi tok da juryleder og fargeeksperten i juryen, Dagny Thurman-Moe besøkte vinneren.
2016_Vinner uteromsprisen_smalt_1000Familiens hage er på hele 500 kvadratmeter, og har fått en skikkelig oppgradering de siste par årene. Tina har designet det hele selv og tegnet inn hvert terrassebord med millimeterpresisjon. Selve byggearbeidet har dyktige snekkere utført.

Se tidligere blogginnlegg med før og etter bilder.

Selv om tomten er ganske flat valgte Tina å legge inn nivåer med høydeforskjell flere steder.
2016_Vinner uteromsprisen_dusjDet er lett å inspireres av det flotte uterommet og de smarte løsningene.

På hver premieoverekkelse deler juryleder Tone Bente juryens begrunnelse:

Tina Stuestøl har vist at «vanlige» impregnerte materialer kan gi uterommet et eksklusivt og trendy uttrykk bare det gjøres på den rette måten. Uterommet har i dette prosjektet gitt fasaden og eiendommen et skikkelig løft som bør være til inspirasjon for mange som renoverer hus. Juryen var enstemmige i sine tilbakemeldinger om at prosjektet har et svært gjennomført, moderne og ryddig design. Det var derfor aldri tvil blant medlemmene i juryen om at dette prosjektet fortjente finaleplass. Det impregnerte treverket er et bærende element i hele det bebygde uterommet og det skaper rolige overganger til resten av hagens naturelementer. Spileveggene og de ulike nivåene skaper spennende soner, og med basseng og flere spisesoner har familien skapt en avslappet «hotellfølelse» og et urbant uttrykk.
Sjekk_1000 KakeTina syntes naturligvis det var stas å vinne med så mange fine bidrag med i konkurransen. Hun følte seg aldri sikker på at det skulle kunne skje, og er takknemlig for at så mange stemte henne frem.
UtedusjTerrassen er inndelt i ulike soner, med ulike formål. Ved bassenget har familien plassert en sittegruppe som er skjermet med en levegg i spiler. Denne sonen ligger også bevisst i skyggen når solen står som høyest.

Leveggen i impregnerte spiler var en av detaljene som begeistret juryen. Den praktiske funksjonen ved at den skjermer for vind og innsyn er en ting, men Tina og familien har lykkes med å gjøre leveggen til noe mer ved at form og design er vektlagt.2016_Vinner uteromsprisen_detaljTerrasse3Belysning og varme i taket gjør at i denne hagen i Oslo varer sommeren lenge enda. Hele terrassen og er dekket med standard 28×120 impregnerte terrassebord.
2016_Vinner uteromsprisen_varmelamperMåten terrassen er designet på får de rimelige, standard impregnerte materialene til å se stilrene og eksklusive ut.
2016_Vinner uteromsprisen_gulvTinas beste tips for en inspirerende hage er god planlegging. Med så mye grønt og treverk er naturmaterialene dominerende, og det kan da være fint å se etter andre materialer som plast, metall og tekstil til møbler og tilbehør.
Flamingo 2016_Vinner uteromsprisen_lamperLounge og spisebord har overbygg med varmelamper som gir økt komfort og lengre utesesong for familien. I denne flotte hagen varer nok sommeren til langt ut i oktober.2016_Vinner uteromsprisen_tak

Vil du se bilder av vakre interiør, bygninger og uterom i TRE kan du følge oss på @bergeneholm på Instagram!

Hyttemagasinet og vi har vært på hyttetur

$
0
0

Hytteprisen 2015_7Tidenes første vinner av hytteprisen ble kåret allerede i vår, så vi hadde lenge gledet oss til dette besøket. Selv om bilder ofte forklarer mye, er det er alltid annerledes å se prosjektene som søker og vinner Inspirasjonsprisen med egne øyne. Vi tok med marsipankake og premiesjekken på 50.000 kroner og møtte 3. generasjoner med imponerende damer som har gjort en like imponerende innsats med å rive og bygge opp igjen familiehytta. Hytteprisen 2015_11

I Hyttemagasinet sin Oktoberutgave vil det komme en fyldig reportasje fra vinnerhytta, men vi synes at noen av bildene fra besøket er så fine at vi ikke klarer å vente med å dele de med dere, så skal vi heller spare noen av detaljene.Hytteprisen 2015_10Den nye hytta er tegnet av tredje generasjon Martinsen, arkitekten Siri Lykke Kolstad, med sterke innspill fra søster, mor Nina og bestemor, Doris. Selv for en arkitekt er det stas å få en gravert plakett som bevis på at man har fått til noe helt spesieltHytteprisen 2015_5På hytta er det brukt har brukt vanlige, norske materialer som gran og furu både inne og ute. Uteplassene er bygget i impregnerte terrassebord.Hytteprisen 2015_8Juryen ble ekstra imponert over panelet innvendig, der de har valgt å lage overganger mellom tak og vegg uten lister og med perfekt presisjon.Med dør ut til en veranda på hver side, og store vinduer ut mot Viksjord er lysforholdene og følelsen av å være i naturen fantastisk. Hytteprisen 2015_lasertPanelprofilen Glattpanel med hvitlasering passer utrykket og den avstemte fargepaletten. Panelet bestilte de ferdig behandlet gjennom Carlsen Fritzøe Sandefjord.Hytteprisen 2015_Gang_1000Den flotte gangen med kryssfiner i furu (som de selv har satt inn med Osmo hvitpigmentert hardvoksolje ) både deler og binder hytta sammen på en smart og inspirerende måte. Også her er det en dør i begge ender og lyset slippes inn både fra tak og vegger. På den ene siden går døren inn til stue og kjøkken allrommet, mens på den andre siden er tre små soverom, et lite badet og attpåtil en hems. Hytteprisen_2Mellom furuene er det flott utsikt over Viksfjord. Nina Martinsen forteller oss at de har fått mange forslag om å hugge trærne som stjeler noe av sjøutsikten. Men gamle, som nye hytteeiere setter pris på å leve blant fuglene og alle de flotte trærne. De vet godt at sjøen er noen titalls meter unna. Hytteprisen 2015 4Kledningen er  av typen Dobbelfals tett som er den utvendige varianten av det innvendige panelet.Hytteprisen 2015_6 Hytteprisen 3Utenfor hytta er det laget små terrengtilpassede plattinger til sitteplasser.

Nina Martinsen er stolt og glad over at hun og døtrene har greid å bygge ny hytte på tomta til den gamle.Hytteprisen_1Vinnerhytta ved Viksjord får god plass i Hyttemagasinet i deres oktobernummer.

Vil du se bilder av vakre hytter og hjem i TRE kan du følge oss på @bergeneholm på Instagram!

Fra byggesett til hyttedrøm

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Siden det er høstferie og snøen allerede er på anmarsj i fjellet så syntes vi at det var på sin plass å dele vi litt inspirasjon og byggetips fra en av finalistene til Hytteprisen.

Hege og Kjartan Raudøy sin hytte var en av publikumsfavorittene da vi og Hyttemagasinet viste frem de flotte kandidatene, og vi syntes at det var på sin plass å også vise litt mer her på byggebloggen.

At Hege og Kjartan etter dette prosjektet er blitt paneleksperter er ganske så sikkert!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hege og Kjartan Raudøy fikk levert hytta på Rindal ferdig oppsatt, men ikke innredet. Siden de kjøpte «ferdighytte» fikk de alt av materialer levert samtidig til tomten.Omgivelser_1000De brukte lang tid før de fant den optimale løsningen på rominndeling.

Som så mange andre som vi møter gjennom Inspirasjonsprisen er de veldig glad for at de brukte denne tiden godt, og gjorde endringer for at «flyten» i 1. etasje på hytta skulle bli optimal. At de også fikk plass til et gjestetoalett er de i ettertid også veldig fornøyd med.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kjartan og hans svoger satte opp stendere og isolerte hytta, og ellers inne har de gjort det meste selv. Start inne_1000Kjartan og Hege har satt opp vegger, isolert, kledd alle gulv, vegger og tak. De har beiset alle vegger og alle tak på loft.Bygging_1000Liggende panel er finest uten for mange skjøter og med Hege som kappemester og Kjartan som monteringsekspert har de faktisk ikke en eneste skjøt på veggene!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Få panelprofiler skaper like koselig stemning som Tømmerpanel, og familien Raudøy har beiset panelet i en tone lik Bjørnebrun som gir masse liv til treet og en fin kontrast til lyse gardiner og listverk.

Taket er hvitlasert panel i profilen Skygge skrå.Tak_1000Hele 70 kvm tak i underetasjen krever litt innsats å montere, men her er taket ferdig og ledningen til taklampen venter bare på den tøffe «gevir-lysekronen» som du ser på bildet over. Gulvene i hytta er oljet i fargen Sjøsand. På gulvene i gang, bad og gjestetoalett er det flis.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hege og Kjartan tegnet om hele 1. etasjen og ble veldig fornøyd med å få en avdelt TV-krok, slik at TVen ikke er hovedfokus på hytta. De har også laget en egen TV-stue på loftet, slik at fremtidige barnebarn får sin lille hule.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kjøkkeninnredningen er fra Ikea og møblene er en fin mix av gammelt og nytt. Hytta fungerer like godt om de er 2, eller 8 personer.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den virker aldri for stor eller liten. Rett og slett, perfekt!

Hvis du vil se mer av denne flotte hytta så besøk Hege Raudøy sin en egen hytteblogg

HYTTEPRISEN
Som en av landets største trelastprodusenter ønsker vi å fremme god bruk av tre og ønsker gjennom Inspirasjonsprisen å premiere byggeprosjekter som er til inspirasjon for andre.I fjor lanserte vi i samarbeid med Hyttemagasinet en ny pris – kun for hytter og fritidsboliger! Har du lyst til å delta og kanskje vinne 50.000 kroner så finner du søknadsskjema her.

Vil du alle finalistene så kan du klikke deg videre til Hyttebloggen vår:)

 

Smart oppbevaringsløsning for deg med kjøkkenøy

$
0
0

Mange nordmenn har i dag kjøkkenøy, men savner en nær oppbevaringsplass som hjelper til å holde øya ryddig.
Vi får mange henvendelser om byggeguidene våre, og flere ønsker tips om å også kunne lage egne løsninger i tre. 

Jessica og Trygve Ramleth var finalister til Interiørprisen i 2012. De endte til slutt på en knepen 2. plass, men fremdeles får vi henvendelser og spørsmål om de fine løsningene som de bygget i sitt gamle hus – og spesielt gjelder det deres «Batterie de Cuisine» som de bygget over kjøkkenøya.

Slik bygde de det:

Utgangspunktet er en kjøkkenøy på 140×160 cm.
For å få proposjonene riktige valgte Jessica og Trygve å gjøre «takhyllen» 20 cm mindre i begge retninger, altså 120×140 cm. Den delen som er festet mot taket er enda ca 25 cm mindre ettersom hyllen bygger 12 cm ut i alle retninger.
Konstruksjonen har innfelte spotter ( hvis det er kokeplate på øya er dette også en god løsning for å skjule vifterøret) og den rommer kokebøker, oppheng og alt man trenger når man står og lager mat.

Her er oppskriften:
1. Begynn å lage en ramme av lekter, 48x48mm. Sag til den høyden du ønsker på «batteriet» og husk at både avstanden til kjøkkenøy og hva du skal fylle hyllen med må være med i avgjørelsen.

2. Kassen skal henges i taket så den må skrus godt fast. NB! Den blir tung så den må festes i en bærebjelke!

3. Rammen er kledd med finèrplater (her kan du også fint benytte panel), 6mm hvor den ene langsiden er bygget inn slik at det er plass til kokebøker.

4. For å få en fin profil på finerveggen/rammen kan du gjøre som her; skråslipe 4 mindre plater med finèr, som limes på utsiden. Bruker du panel får veggen naturligvis samme flate som resten av kjøkkenet.

5. Hyllekanten rundt er bygget av hobbyplater med 12 cm bredde. Her kan man også fint benytte glattkanter i den bredden man ønsker hylla skal være.

6. Under hyllekanten er det montert flere lister sammen. Her er det brukt taklist Antikk 21×95 mm og 21×21 mm Hulkillist  (samme lister som i resten av kjøkkenet).

7. Inne i kassen er det plassert spotkasser og undersiden er kledd med Skygge skrå furupanel i dimensjonen 14×120 mm og det hele er avsluttet med en utvendig hjørnelist.

8. Kassen dekoreres med lister opp mot taket. Her kan man benytte samme lister som på hyllekant eller finne egne kominasjoner med å sette sammen ulike listverksprofiler.

9. For å få en prima finish og et fint resultat gjenstår overflatebehandlingen. Sparkle, slipe slipe slipe, sparkle, slipe slipe slipe, male male male!

10. Voilá!

Hylle_vaskJessica driver en av våre favorittblogger Ekte interiør der hun nå deler hvordan renoveringen av deres nye hus går. For faktisk er hun og Trygve i gang med en totalrenovering av et 70-tallshus som vi synes det er veldig spennende å følge! Jessica har skrevet om hele byggeprosessen av det gamle huset på bloggen sin og nå kan vi også ta del i byggingen av det nye huset.

Vil du finne mer inspirasjon og byggeglede så kan du finne det hos Jessica, eller du kan følge oss på Instagram der vi lover å dele flere smarte byggetips.

Har du bygget med TRE på en inspirerende måte håper vi at du søker Inspirasjonsprisen!


Slik lager du en tøff og praktisk trekasse på 1-2-3

$
0
0

Oppbevaringkasse _1000Rydding er blitt trendy og det gis ut bøker og deles reportasjer om temaet i nesten alle medier om dagen.

Skal man klare å holde orden trengs det gjerne bokser og kasser for å samle «rotet». Det finnes massevis av løsninger å få kjøpt, men det er heller ikke så vanskelig å bygge egne smarte trekasser som passer til både aviser og magasiner, flasker og bokser, sokker og votter eller leker. Det er gjerne de småtingene vi har flere av som trenger en fast plass, og lager du det selv kan du jo også tilpasse det perfekt til deg og ditt behov.BarnbyggerVi har fått hjelp av Vilja på 8 år til å vise oss hvor lett det er å lage sin egen fine trekasse.

Dette trenger du:

  • Sag
  • Glattkant i furu. Dimensjon 15 x 70 ( det går selvfølgelig an å benytte lekter i ubehandlet gran eller andre typer treverk også)
  • Skruer ( evt. spiker i tillegg)
  • Målebånd eller tommestokk og blyant
  • Pussepapir (sandpapir)
  • Syl
  • Drill ( og hammer hvis du også vil spikre litt)

 

Slik gjør du det:

  1. Start med å måle opp og kappe til lengdene til den størrelsen du ønsker.
    Vår kasse er 20 cm høy , 60 cm lang og 30 cm bred.
  2. Totalt er det 8 lengder på 60 cm, 4 biter på 30 cm og de 4 korteste er 18 cm.
    Materialer
  3. Puss over alle delene med fint slipepapir.Pusse
  4. Vi begynner med å sette sammen kortsidene. Merk hvor du vil ha skruene med blyant og bruk sylen til å lage feste til skruene.Syl
  5. Tid for å skru – bruk alltid to skruer. Sikrest og penest. Drill
  6. Når begge kortsidene er ferdig kan du entene feste de i bunnplankene eller i den nederste langsiden. KortsiderHer kan det være lurt å være to (spesielt hvis den ene «snekkeren» er relativt ung) for å få rett vinkel og for å passe på at skruen kommer rett ned. Med for tykke skruer er det fare for at treverket sprekker siden du nå må plassere skruen ca 7 mm fra ytterkant. Treffer du skjevt eller har for stor skrue kan treverket lett sprekke opp. Sidestykker
  7. Bunnplankene er det viktig at skrus siden de skal kunne bære vekte av det du vil ha i kassen, mens på sidene kan du fint klare deg med spiker. Bruk uansett to skruer eller to spikere på hver side.Hammer
  8. Når alle bunnplankene er festet gjenstår bare den øverste lengden på kassa.
  9. Det er egentlig best å beise/male før du monterer hvis du vil ha en type overflatebehandling på kassa. Det gir best resultat. Men noen ganger frister hammer og sag mer enn pensel og det går selvfølgelig fint å overflatebehandle etterpå også.Siden vi har bygget kassa i glattkanter av ubehandlet furu og vil at den skal ha den naturlige fargen og overflaten er planen at Vilja nå skal ta på et tynt strøk med Snøhvit, som er vår hvite beis slik at den beholder den lyse fargen og hindrer treverket i å gulne for mye.

FerdigMange butikker selger kasser i tre og andre materialer, men det er jo noe eget med det man har laget selv!

Kanskje vil barna utvide juleverkstedet fra dorullnisser og pepperkaker til et verksted i Snekker Andersen – stil i år:)

OG HUSK:

Bygger du noe for eller med barn håper vi du søker Barnas Trepris!

Julegaver som gjør verden litt bedre

$
0
0

Hvert år, i forbindelse med jul, gir Bergene Holm AS et beløp til en veldedig organisasjon i stedet for gaver til ansatte og samarbeidspartnere.

I år ønsket vi å gi vår julepresang til vanskeligstilte barn i Norge. Valget ble Røde Kors og deres frivillige innsats for barn og unge i Norge.

Her kan du se årets julegave på Røde Kors sine sider

Fjorårets julegave fra oss gikk til Strømmestiftelsen øremerket gjenoppbygging av boliger for familier som var rammet av jordskjelvet i Nepal.

I dette blogginnlegget kan dere se noen bilder fra landsbyen Dandu Bhanjyan i Nepal som er et av stedene som nå er under gjenoppbygging.NepalVårt bidrag gjennom Strømmestiftelsen har hjulpet jordskjelvrammede med gjenoppbygge eller reparere sine egne hus, avhengig av hvor store skadene var. Nytt hus Mange fattige familier manglet midler til å bygge opp husene sine selv eller til å finne et nytt sted å bo. Familier som fortsatt bodde under presenninger eller midlertidige skur ble prioritert i husbyggingen.

Selv om de også bygger med trematerialer i Nepal er det mest mur og bølgeblikk i husene som klamrer seg fast til de bratte skråningene.Nye husMålet var å bygge hus som var gode nok for at de kunne begynne å leve så normalt som mulig.

For skaffe seg en ekstra inntekt er det ikke uvanlig å ha en liten bikube montert i husveggen! Det er vel heller tvilsomt om det er noe vi kommer til å begynne med i huskonstruksjon her til lands.HonningEn del av prosjektet handler også om opplæring og tilrettelegging for at familiene kan bedre livsgrunnlaget sitt.

Etablering av drivhus som sikrer avlingen mot frost og en endring i hva som dyrkes har hatt stor betydning for at samfunnet har stablet seg på beina etter jordskjelvet.DrivhusVi takker Strømmestriftelsen for godt samarbeid og for alt arbeidet de gjør for hjelpe fattige over hele verden.

Vi ønsker dere alle en riktig god jul!

Messesesongen 2017 er i gang

$
0
0

Hele_1000    I januar og februar har flere av våre kunder sine store proffmesser og først ut er som vanlig Løvenskiold Arena, der vi møter både ansatte og proffen. Selvsagt benytter vi enhver anledning til å snakke om trelast og treinteriør.Ole_1000  I år ville vi virkelig synes blant mye hvitt og grått, så vi lot hele standen følge vår flotte røde logofarge som sammen med ubehandlet og behandlet treverk skaper en fin ramme for gode samtaler og kunnskapsformidling.stand_1000Vi har et bredt produktspekter og vi bygget derfor 4 søyler som hver representerer sin produktgruppe; kledning, panel, listverk og terrassebord.Stand2_1000Siden vi har kommet med flere nyheter og utvidet sortimentet av spilepanel (trespiler) en flotte bakveggen er satt sammen av spiler i mange ulike dimensjoner og treslag. Det tøffe ståbordet er av den solide typen i 48×198 konstruksjonsvirke.
Egentlig er spilepanel ikke det vi tradisjonelt kaller panel, men glattkanter (uten not og fjær), og ofte i relativt smale dimensjoner. Spiler_messevegg_4x3Mye annet flott listverk er samlet på stolper eller «primstaver» så det skal være lett å studere profilen.
Listverk_1000Det tar lang tid å utvikle et godt messekonsept, og det er alltid spennende å se om alle bitene faller på plass slik vi hadde tenkt. Det er også en utfordring å skulle frakte alle elementene rundt når vi nå skal videre til flere av våre kunders messer.

Vi tror vår flinke serviceansvarlige, Erik var rimelig glad for at han hadde planlagt pakkingen godt:) Det er ikke mye mer som ville fått plass i vår messehenger i år.Full bil_1000Hvor han hadde gjemt støvsugeren er ikke lett å se. Men når vi skal møte våre viktigste kunder skal det være rent og pent!Stovsuge_1000Nå gjenstår det å se om de besøkende føler seg like hjemme på standen som vi gjør, og om de sitter igjen med ny kunnskap og inspirasjon til bruk og salg av trelast og treinteriør når de er tilbake i hverdagen!

Vil du se mer fra våre messer kan du følge oss på Facebook og Instagram!

Årets finalister til Interiørprisen

$
0
0
Fjorårets vinner av Interiørprisen

Fjorårets vinner av Interiørprisen

HVEM INSPIRERER FAGJURY OG DEG MEST AV ÅRETS FINALISTER?

I år er det 8. året vi i Bergene Holm AS har gleden av å dele ut 250.000 kr til inspirerende byggeprosjekter i tre gjennom Bergene Holm Inspirasjonspris.

I år, som tidligere år har det vært en krevende jobb for fagjuryen. Mange flotte søknader, gode historier og massevis av bilder er gjennomgått og vurdert. Juryens oppgave er å se forbi mye av stylingen og vektlegge inspirerende og gjennomført bruk av tre. Vi håper dere også lar dere begeistre av de flotte veggene, takene og romløsningene!

INTERIØRPRISEN (50.000 kr)
I denne kategorien ser vi etter innvendige rom med gjennomført bruk av trepanel, spiler og listverk. Kreativitet, detaljering, harmoni og inspirasjonsevne er kvaliteter juryen vektlegger når de velger.

Fagjuryen har etter grundig gjennomgang av søknader og bildemateriell valgt å jobbe videre med følgende 9 flotte finalister (i tilfeldig rekkefølge):

FINALISTER 2016 (i tilfeldig rekkefølge)

………………..
FINALIST 1) André Holm

Fine farge- og materialkombinasjoner av panel i profilen Skygge skrå og listverkserien Klassisk i et lyst og praktisk kjøkken-allrom.Tak_finalist1

………………..
FINALIST 2) Camilla Beate Rød

Spennende valg av trematerialer i utestue med spilevegger og åpen takkonstruksjon. Spilevegg_finalist2

………………..
FINALIST 3) Tiril Andøl

Lyst og nostalgisk interiør med flott listverk og panel i profilen Perlestaff.Kjokken_finalist9

………………..
FINALIST 4) Jon Ola Rysstad og Bjørg Åkre

Kombinasjonen av stående og liggende montering av heltrepanel, samt ulik overflatebehandling, skaper dynamikk og et levende interiør.Stue_finalist5

………………..
FINALIST 5) Ingrid og David Skogvoll

Moderne og spennede bruk av tre i alle rom. Skulpturelt og effektfullt spiletak i kombinasjon med hvitlasert glattpanel i stue.Stue_Finalist3

………………..
FINALIST 6) Mona Tobiassen Ersdal

Elegant og stilfullt med kraftig listverk og eksklusivt tak i malt kvistfritt panel.Stue_finalist4

………………..
FINALIST 7) Oda og Stian Borud

Stemningsfult og fint interiør med ulik kolleksjonspanel i flere rom (på bildet er det Trollhvit og Setergrå fra Tre bukkene BruseKjokken_finalist6

………………..
FINALIST 8) Tor Løkken

Rustikk og stemningsfull «kjellerstue-bar» med en rekke kreative og smarte løsninger i tre.Bar_finalist8

………………..
FINALIST 9) Turid og John Lotherington

Lyst og luftig interiør med lasert glattpanel på vegger og i tak. Elegante avslutninger og materialkombinasjoner.Stue_finalist7

Om noen uker kan du lese mer om hver enkelt finalist da de presenteres på vår Interiørblogg.

HVORDAN OG NÅR KÅRES VINNEREN?

Interiørprisen kåres ved at fagjuryens og publikums-stemmene legges sammen og vektes 50/50.

Avstemming vil skje på blogg og våre kanaler i sosiale medier i uke 11.

Vil du holde deg oppdatert på hvordan det går i de ulike kategoriene i Inspirasjonsprisen kan du følge oss på Instagram og Facebook.

Treverk i alle former hos årets Interiørprisvinner

$
0
0

Piano_1000

I år var det 5 interiørfinalister som lå veldig jevnt i tet. Hele 1281 stemmer ble talt da avstemmingen ble avsluttet og kun 22 stemmer skilte til slutt vinneren og andreplassen.

Fagjuryens samlede stemmer hadde Ingrid og David på topp og det sikret de seieren og 50.000 kroner. Trapp_1000 Trapp2_1000Paret med den spennende bruken av både panel og spiler endte til slutt opp med 19,2 % av stemmene når fagjuryens stemmer ble lagt til stemmene fra publikum.

Den klare publikumsvinneren i år ble familien Ersdal som fikk aller flest stemmer i publikumsavstemmingen. Stue_finalist4Det vakre hjemmet endte på en respektabel 2. plass med 18,0 % av de samlede stemmene.

3. plassen fulgte hakk i hel (under 3% bak vinneren). Bar_finalist8På 3. plass kom den kreative kjellerbaren til familien Løkken som fikk 16,6 % av stemmene.
Fjerdeplassen gikk til Jon Ola Rysstad og Bjørg Åkre , som også var en av de som var svært populære hos publikum, og som til slutt med 13% av stemmene. Femteplassen fikk 12 % av de samlede stemmene.

Fagjuryen synes det i år var spesielt spennende å se at det nå er større variasjon i prosjektene og uttrykkene enn det var de første årene av Interiørprisen.
Både håndverk og gode tanker rundt materialbruk er også noe fagjuryen bemerket at årets kandidater leverte sterkt på.

I år valgte vi å gjennomføre avstemming på vår Interiørblogg og vår vi har sjekket at stemmegivingen har foregått etter boka. 1281 publikumsstemmer ble talt opp på fredag , og det synes vi er en fantastisk oppslutning. Medlemmene i juryen har individuelt fordelt 100 stemmer hver til de prosjektene de mener tilfredsstiller kriteriene best.

I år er det 8. året vi i Bergene Holm AS har gleden av å dele ut 250.000 kr til inspirerende byggeprosjekter i tre gjennom Bergene Holm Inspirasjonspris.

I år, som tidligere år har det vært en krevende jobb for fagjuryen. Mange flotte søknader, gode historier og massevis av bilder er gjennomgått og vurdert. Juryens oppgave er å se forbi mye av stylingen og vektlegge inspirerende og gjennomført bruk av tre. Vi håper dere også lar dere begeistre av de flotte veggene, takene og romløsningene!

Juryen vil benytte anledningen til å takke for alle de flotte bidragene!

INTERIØRPRISEN (50.000 kr)
I denne kategorien ser vi etter innvendige rom med gjennomført bruk av trepanel, spiler og listverk. Kreativitet, detaljering, harmoni og inspirasjonsevne er kvaliteter juryen vektlegger når de velger.

Vil du søke Interiørprisen kan du gjøre det her

Viewing all 490 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>