Quantcast
Channel: Bergene Holm Blogg
Viewing all 490 articles
Browse latest View live

Sjarmerende sjørøverskute

$
0
0

Skuta_1000Denne fine lekeskuta syntes fagjuryen representerte akkurat det Barnas Trepris skal. Et overkommelig prosjekt som er mulig å få til uten store forkunnskaper, med standard materialer og smart gjenbruk.
På gården til familien Lyngra Lund i Sandefjord har helt sikkert de to gutta til Karine og ektemannen lært mye, og fått tidlig mestringsfølelse i snekkerfaget. Det er smarte og rimelige løsninger som kan inspirere andre, og de kan klart å beholde sandkassa som minstemann ønsket, og samtidlig har storebror fått sitt sjørøverskuteønske oppfylt.
Jobbe_1000De to små barna til Karine har gjort mye av jobben selv. De har båret materialer, saget, spikret, målt og malt. Fagjuryen synes derfor at Karine og familien fortjener en delt andreplass i årets konkurranse. Akkurat som gutta fra Vik som de deler sølvplassen med får også disse to små snekkerne et gavekort på 1000 kroner på sin lokale byggevarehandel som er Carlsen Fritzøe Sandefjord.
Sage_1000Impregnert 48×98 er gravd ned i grusen på langsidene og samme dimensjon er benyttet som «reisverk» til den lille skuta.
Ratt_1000En gjerdestolpe + rundstokk/ kosteskaft er en smart og rimelig løsning for å lage mast og plass til styrmann på skuta.
Male_1000Noen gamle og noen nye kledningsbord er montert på 48×98 impregnert k-virke og malt låverødt.
Detaljer_1000Hjelper voksne til med maskeringstape blir resultatet proft selv om barna gjør hele malejobben selv.
Flagg_1000Flagget er laget av gamle t-skjorter. Heia kreativitet og gjenbruk!

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema


Guttas fjellhytte av resteplank

$
0
0

Gutta_1000Fagjuryen lot seg både sjarmere og imponere av byggegleden og innsatsen til denne guttegjengen fra Vik i Sogn.
De syntes også at foreldre fortjente ros for å dele tomten, og synes det er en herlig kontrast mellom de to hyttene!

2.plass og ekstrapremie

Aldri har det vært så mange spennende prosjekter i kategorien Barnas Trepris og juryen endte med å tildele dette prosjektet 2.plass i Barnas Trepris.
Vi ønsker i år å premiere de to prosjektene som havner på delt sølvplass, og siden disse barna ser ut til å ha både hammer og sag blir det gavekort på 1000 kroner hos deres byggevarehandel, XL-BYGG Røyrvik Bygg og Betong så de kan velge seg ut noe de trenger.Fasaden_1000I Barnas Trepris er det flest prosjekter der foreldre og besteforeldre bygger noe for barna. Ofte er barna litt med å hjelper, men både byggesjefen er likevel en voksen. I dette prosjektet er det barna som har vært arkitekt, byggherre og entrepenør. Pappa, John Ronny Hove har sendt inn søknaden og det er to av hans barn som sammen med kamerater har fått opp hytta på Vikafjellet.

Utgangspunktet var at familien skulle rehabilitere ei hytte fra 50-tallet som lå på Vikafjellet. I den sammenhengen ble det mange dager å tilbringe på fjellet. Materialene som ble revet fra gamlehytta ville ungene bruke til å bygge seg ei borg.Jobb_1000Vinter_1000Arbeidet til ungene steg frem etterhvert som mer materialer ble tilgjengelig. Foreldrene greide ikke alltid å rive fort nok, så gutta rundt til naboer for å høre om de hadde materiale til overs.Far, John Ronny måtte også passe godt på de materialene de trengte til hovedhytta, og sørge for at det var nok spiker:)
Flere nabounger hjalp til og alle var fult opptatt og jobbet godt sammen. Litt ombygging og noen forandringer underveis ble det.
Bygge1_1000Takstolper_1000Det var lite med tegninger av prosjektet og da borg ble til hytte fant gutta fort egne løsninger på hvordan «sikre» bæring av taket.
Vater_1000Det er nok ikke alle vegger i denne hytta som er i vater, men denne veggen er ikke langt fra perfekt !

Sluttresultatet er ei hytte på 16-20 m2. Den skulle det overnattes i! Med madrasser og soveposer til 4 flyttet barna inn. Overnattinga gikk fint, selv om det visst var litt trekk gjennom den ene veggen.
I et slikt prosjekt er det masse byggeglede og disse barna har helt sikkert både kost seg underveis og lært mye. De har samarbeidet og jobbet på prosjektet i alle årstider. Sjansen er nok stor for at denne hytta har relativt kort levetid og at det er byggeprosessen som er målet. Fagjuryen vil derfor kåre prosjektet til delt sølvplass, og håpe at det motiverer guttene til å fortsette å bygge og jobbe med tre fremover.

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Vinner av Barnas Trepris: Bestefars lekestue med kiosk – del 1

$
0
0

OLDEFAR I KIOSKEN_1000Arne ønsket å lage et minihus med kiosk og detaljer i riktig størrelse til barnebarna sine. Det har han gjort på en så imponerende måte at det ble seier i Barnas Trepris i år.
Riktignok valgte juryen i år å dele førsteplassen mellom to imponerende byggerier, som begge var så detaljrike, forseggjorte og ulike at ingen av jurymedlemmene klarte måle de to opp mot hverandre.

Juryen ble nesten stumme av beundring når de evaluerte dette prosjektet. Her er det håndtverk av ypperste klasse, proposjonene perfekte og det lille bygget har så mange fine detaljer at det er vanskelig å trekke frem kun noen få. Flere av jurymedlemmene fikk sterke Astrid Lindgren assosiasjoner og det er rett å slett en så flott og omfattende søknad at vi har delt innlegget i to. Her kan du lese om lekekiosken utvendig.

Vil du bli med inn? Da kan du finne link nederst i innlegget eller ta snarveien her.
FASADE _1000Lekehuset er malt utvendig i fargen Herregårdsgult og har hvite vindskibord, vinduer, dør og lemmer. Over kioskluka er kiosknavnet «Waldemars kiosk» en fin kombinasjon av håndmalt og utfrest i aluminium. Bokstavene er montert med pigger for å få avstand til veggen og den flotte dybdeeffekten.
TORPET_1000Veggene er bindingsverksveggger som er trukket med vindsperre og kledd med ferdiggrunnet rektangulær kledning. Rafter/overligger splittet han ned fra kledningsbord og konturfreste i begge sider, slik at de fikk riktig format til et lite hus.
PLATTING _1000Selve hytta er laget med en sokkel/»mur» i impregnerte materialer. Først ble det gravd i grunn og støpt såler. Etterpå laget han en platting i impregnert k-virke og terrassebord. Plattingen har fått trapper i forkant og er konturskåret mot fjell i bakkant.  
TAKSTOLER_1000.Det er virkelig solid håndverk fra A til Å i dette prosjektet. Bildet over viser Arnes hjemmelagede takstoler. 
GAMMEL DØR_1000Arne Nybo kappet ned en gammel dør på høyden og inn på bredden. Gammel maling ble fjernet, før døren ble slipt og malt opp på nytt.

Snekkerkyndige Arne laget ny karm som passet til nye dørmål, og festet døren med gammeldagse hengsler. 
DØRDETALJ_1000Glass med dekor er satt inn i døren, som ellers er pusset og malt hvit.
VINDUER 2_1000Vinduene har han laget av uhøvlede materialer som er splittet, høvlet, frest og kappet til for å ende opp som gammeldagse vinduer med to fag.
VINDUER 3_1000Vindusrammene er festet til karmen med gammeldagse hengsler og hasper. Det er kappet til og satt inn gamle glass med kittfals i vinduene.

Utvendig er vinduene er omkranset av belistning som er laget i format for å passe både hus og vinduer.
FASADE 1 _1000Der det ikke er trapper er det laget hvitmalt stakittgjerde i miniformat. Utstikkene på takstolene er konturskåret for å passe til bygningsstilen og gulv, vegger og tak er isolert. 
KIOSK 1_1000Det må være en drøm å drive butikk og servere is fra denne sjarmerende kiosken!

Vi du se inn i denne flotte lekekiosken?

Se innlegg av Waldemars kiosk innvendig her.


Vi gleder oss stort til å besøke Arne Nybo og ta en titt på denne imponerende hytta!
I år kåret juryen 2 vinnere og 2 andreplasser i katagorien Barnas Trepris ettersom spennvidden og kvaliteten på både søknader og prosjekt var så høy.
Du finner linker til de andre prosjektene som blir premiert i år nederst i blogginnlegget.

Vinner av Barnas Trepris: Inne i bestefars lekestue med kiosk – del 2

$
0
0

KIOSKINNREDNING _1000Arne Nybo vant årets Barnas Trepris med denne flotte lekekiosken.
Årets vinnere av Barnas Trepris har levert så flotte og omfattende søknader at vi har delt innleggene så de ikke skulle bli for lange.

Her kan du lese om lekekiosken en bygget og innredet innvendig.

Vil du se mer av denne lekehytta utvendig?

Da kan du finne link nederst i innlegget eller ta snarveien her.
Skyve_1000Vi starter med den smarte romdeleren/bokhyllen.

«Bokhyllen» er montert på en skinne med hjul slik at den fungerer som en skyvedør inn til kiosken. Når skyvedøren lukker åpningen inn til kiosken kommer det en ribbestige frem bak døren. Denne kan man klatre opp for å komme til en minihems i 2.etg.

«Bokhylla» er laget av nedhøvlede lister som er blitt limt og skrudd sammen som en hyllekonstruksjon. Listene er festet mot en bakplate. Arne kjøpte 170 barnebøker på en brukthandel og kappet dem ned slik at de ble kun 3-4cm dype. Disse ble limt inn i hyllen slik at det ser ut som en bokhylle. STUE 1_1000.Innredningen er laget i miniformat av treverk og MDF. Gulvet er heltre furugulv som er malt i mellomblått. Vegger er kledd med faspanel som er malt i lys grå. Tak har fått ferdigmalt glattpanel. Hyllesystem og stoler er malt i okergult og kjøkkeninnredning i lys turkis.

Benken er laget med reisverk i 48×98 med finerplate på toppen og MDF i fronten. Toppen/sitteflaten er dobbel og hengslet slik at man med enkle grep kan vippe den over, dra frem to støtter i fronten og få en seng på 75x200cm. Madrassen har Arne kledd med fargerikt stoff på sittepute og rygg. SPISEPLASS_1000Bordet er laget av en eikeplate som er konturfrest før den er beiset/lakket. Bordplaten er hengslet mot veggen og bena er hengslet mot bordplaten slik at man kan vippe hele bordkonstruksjonen oppetter veggen for å få bedre gulvplass. Smart!
Bena på bordet stammer fra en gammel spisestuestol. Pinnestolene er fra 1930-tallet og har blitt malt et par strøk sprek gulfarge.
KJØKKEN 1 _1000Speildørene er laget med et rammeverk i høvlet tre med speiler i finer.
KJØKKENBENK_1000Kokeplaten er restaurert og ble opprinnelig kjøpt inn til da Arnes far sto til konfirmasjon i 1951!
KJØKKEN 2 _1000Topplatene er laget av eikeplate fra en gammel skjenk som har vært i familien i 80-90 år. Arne har konturfrest kantene og beiset/lakket. Utslagsvasken en ombygget stålkjele som han har boret et stort hull i, og montert sluk. Kjøkkenet er forberedt for vann og avløp.
VASK_1000KIOSKINNREDNING _1000Kiosken har store lemmer som kan åpnes når kiosken er åpen for kunder. Kiosken er innredet med skap, hyller, telefon, kassaapparat, kjøleskap og «gammeldags» godteri og brus. Reklameskiltene på innsiden av lemmene kommer «automatisk» på utsiden når kiosken er åpen.OLDEFAR I KIOSKEN_1000Juryen ble nesten stumme av beundring når de evaluerte dette prosjektet. Her er håndtverket av ypperste klasse, proposjonene perfekte og det lille bygget har så mange fine detaljer at det er vanskelig å trekke frem kun noen få. Flere av jurymedlemmene fikk sterke Astrid Lindgren assosiasjoner, og det kan vi si oss helt enige i!


Vil du se hvordan denne lekekiosken er bygget utvendig?

Les mer om Waldemars Kiosk her


Kåring av Barnas Trepris

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene, og i hvem som gjennomfører det.

Det er kun fagjuryen som bedømmer denne kategorien, men vi deler alltid inspirerende prosjekter i sosiale medier.
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Vinner av Barnas Trepris: Sabeltann og Kardemommeby i hagen – del 3

$
0
0

02-Skute og borg _1000Her er siste del om det fantasifulle byggverket til Mark og Lene, og de 4 barna i familien Ringeling.  De vant årets Barnas Trepris med sin tøffe lekepark.

Det er litt av en forvandling som har funnet sted i hagen til familien Ringeling. Her kan du se bilder av hvordan det så ut før.
01-Borg-fasade_1000Borgen ferdig med klatrevegg, fall-lem, gitter og utkikkstårn.
enskinnebane med 2 og 72 åring_1000Ida på 2 år og farmor på 72 år tar seg en tur i enskinnebanen.
11 skute_1000Ingen tvil om at barna er stolte av det de og familien har bygget.
13 kanon_1000En tøff kanon med understell av impregnert 48×98 er et must på ei sjørøverskute. Kanonrøret er kjøpt på finn.no (Samme kanon som Lutepus har :-)) Kanonen er ekte og fult brukbar….
14 taubane mot kjoekkenvindu_1000De to største barna ønsket seg «reirhuske». Den er festet i en gammel lyktestolpe  som er montert oppå tømmerstokkene.
taubane _1000Klart det blir kø i hagen med egen zip-line!
10 planken fra borg til skute _1000Det kreves både balanse og litt mot når en skal ombord i skuta.
taubane for forsyninger fra kjøkkenet_1000Nok en kreativ og smart detalj! Det kan være greit å sende både utstyr og få forsyninger fra kjøkkenvinduet og ut til sultne riddere og sjørøvere.
03 sett fra kraakereir_1000Et av ønskene til de største barna var en soveplass ute. Se så elegant og plasseffektivt det er blitt løst på bildet under.
09 sengene i borgrommet_1000vfasade med fallgitter nede_1000

Vil du se mer av dette prosjektet?

Les om planleggingsfasen og starten

Les om byggefasen og se underveisbilder


Kåring av Barnas Trepris

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene, og i hvem som gjennomfører det.

Det er kun fagjuryen som bedømmer denne kategorien, men vi deler alltid inspirerende prosjekter i sosiale medier.
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Vinner av Barnas Trepris: Bygde Sabeltannsverden og Kardemommeby i hagen – del 2

$
0
0

skute med hei_1000Her kan du lese del 2 av byggeprosjektet til familien Ringelig: Vinner av Barnas Trepris 2017.

Vil du se hvordan planlegging og starten på dette prosjektet var kan du starte her.fasade med spor for fallgitter_1000I dette innlegget begynner prosjektet å ta form. Mesteparten av materialene i tillegg til tømmer er forskallingsplank, impregnert k-virke og terrassebord i forskjellige dimensjoner.
begge ringer montert_1000En kan ikke ha høydeskrekk i denne hagen.

Aktiviteten de har lagt til rette for passer både små og store barn og motiverer til aktiv lek.
Ida tester_1000Selvfølgelig har Ida på 2 år også svingt hammeren!
ida liker faget_1000 Enskinnebanen er ganske så unik. Mark og familien har aldri sett en slik installasjon, med sving i banen, noen annen plass.
mer testing_1000Den tøffe borgen er malt grå.
fasade _1000Peter på 5 år elsker borger og riddere. Borg med fall-lemm var hans største ønske.
follemm testes_1000 alle hjelper_1000Bestemor har også jobbet på dette omfattende prosjektet.   Mamma, Lena fortjener en stor del av æren for prosjektet. Hun tok mye mer av husarbeid i denne perioden, slik at pappa, Mark og barna kunne være ute.kanon-i terassebord_1000En tøff kanon med understell av impregnert 48×98 er et must på ei sjørøverskute. Kanonrøret er kjøpt på finn.no (Samme kanon som Lutepus har :-)) Kanonen er ekte og fult brukbar….
Fallgitter i skumgummi _1000Fallgitteret er laget av skumgummi.
fallgitter på plass_1000Av tømrearbeid er tårnet med spiraltrapp det pappa er mest stolt over. Trappedimensjoneringen er optimalisert for 130 cm høye personer, men det er likevel mulig for voksne til å komme seg opp.
trapp2 _1000tårntrapp_1000Å inkludere barna er nok nøkkelen til suksess i et slikt prosjekt. De har hatt det gøy, og det er bra for motivasjonen.
02-Skute og borg _1000

Klikk her hvis du vil se flere bilder av det ferdige prosjektet?

Vinner av Barnas Trepris: Bygde Sabeltanns verden og Kardemommeby i hagen – del 1

$
0
0

3D modell_1000En detaljrik skisse/ 3D-modell var starten på forvandlingen som skulle skje i hagen til familien Ringeling fra Os utenfor Bergen.

Inspirasjonsprisjuryen lot seg ikke bare imponere av størrelse, innholdsmengde og godt håndtverk i dette prosjektet. Vel så viktig grunn for seier i Barnas Trepris var prosessen frem til det kreative og spennende resultatet. Vi har delt innlegget i 3 deler. Du finner linker videre nederst.

Familien har 4 barn, født i 2004 og -06 og to yngre søsken født i 2012 og 2014. Aldersforskjellen til tross – målet var å bygge noe nytt som passet for alle.
Hagen før - planleggingsbilde_1000Våren 2016 bestemte Mark sin kone Lene at noe måtte skje med klatrestativet i hagen. Det var en klassisk, enkel konstruksjon av 3 A-rammer med 2 husker og en rusjebane, bygget av rester fra de bygde garasje. Den var slitt og etter hvert ustabil. Mark var lett å få overbevist!
De ble fort enige om at de skulle lage det selv.

Så bar det på tur for å finne inspirasjon. Turen gikk til Dyreparken i Kristiansand – og det var ikke dyrene som ble studert mest…Den sorte damen fra kaptein sabeltann_1000De fleste barn har vel drømt om å være kaptein på ei sjørøverskute.
tårnet i Kardemommeby- _1000Tobias sitt runde tårn i Kardemommeby var viktig inspirasjonskilde til trappen de etterhvert skulle bygge.
planlegging_1000De samlet bilder fra diverse lekeplasser vi fant på nett. Mark laget en tegning av hagen i riktig målestokk og i mai 2016 satt alle 6 familiemedlemmer rund spisebordet og tegnet i vei. Hver av barne fikk velge en ting/ leke de ville prioritere. De viktigste ønskene var enskinnebane, borg, skute og de eldste ønsket seg stor huske og et
soverom.flere toemmer _1000Hele familien på traktortur for å hente tømmer.
Gratis rundtømmer fikk de lov til å hente fra skogen til en venn fra Bødalen ved Hatvik. Familiens traktor var til stor hjelp.

Barna har fått skru og snekre sammen med pappa, Mark. Terrassebord er et fint sted å begynne for små snekkerspirer.
Skru_1000Tårnet var den største utfordringen. Den er bygget rund en tømmerstokk. Barken ble fjernet så seint som mulig, slik at det ikke skulle komme for mange sprekker.
fundament til tårn og _1000Solide materialer i vindeltrappa.
trappebyggerne_1000En av de yngste trappekonstruktørene vi har sett:)
trapp- vanligvis med verneutstyr _1000Motorsagpresisjon etter at stålarbeidet til enskinnebanen er utført.
resiverk_1000Det holder ikke med en stige når mange tømmerstokker skal monteres.
tårnplattform-ring2_1000Tårnet tar form.
tårnspiss i 2x2tomms_1000tårnplattform med trapp_1000På bildet under ser du det ferdige prosjektet. Vil du se flere bilder og lese mer om hvordan Mark og familien har bygget dette så har vi samlet det i to blogginnlegg:

Les mer om byggeprosessen

Se det ferdige prosjektet her

02-Skute og borg _1000I år valgte juryen å dele førsteplassen mellom to imponerende byggerier, som begge var så detaljrike, forseggjorte og ulike at ingen av jurymedlemmene klarte måle de to opp mot hverandre.

Her kan du lese om lekekiosken som kom på delt førsteplass med familien Ringeling.

Kåring av Barnas Trepris

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene, og i hvem som gjennomfører det.

Det er kun fagjuryen som bedømmer denne kategorien, men vi deler alltid inspirerende prosjekter i sosiale medier.
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema

Vinnere av Barnas Trepris – se hvilke prosjekter for og med barn som kom helt til topps!

$
0
0

follemm testes_1000Hva gjør man når Inspirasjonsprisjuryen ikke klarer å bli enige om topp 3, og noen av søknadene er så gode at de vurderes som Beste Søknad?
– Jo, da er det juryleder må skjære igjennom og finne en løsning alle skal kunne leve videre med.
Så alvorlig tas nemlig juryarbeidet til Inspirasjonsprisen:)

I Barnas Trepris skjedde dette i fjor og i år ble det like vanskelig…

La oss nå avsløre vinnerprosjektene først. 10.000 kroner og plakett med vinnere av Barnas Trepris 2016 deles i år ut til:


OLDEFAR I KIOSKEN_1000

1.plass: Farfars lekekiosk

Les innlegg om lekekiosken utvendig
Les innlegg om lekekiosken innvendig


 

02-Skute og borg _10001.plass: Sabeltann møter Kardemommeby

Les innlegg om planleggingsfasen
Les innlegg om bygging
Les innlegg om det ferdige byggverket


To prosjekter havner på delt 2. plass og får gavekort på sin lokale byggevarehandel. Gutta_1000

2. plass: Guttas fjellhytte

Les om plankehytta på Vikafjellet


 

Male_1000

2. plass: Sjørøverskute

Les om den sjarmerende skuta i Sandefjord


Hva synes du om årets vinnere?

Det er ikke lett å være jury når spennvidden både er stor i omfang på prosjektene, og i hvem som gjennomfører det.

Det er kun fagjuryen som bedømmer denne kategorien, men vi deler alltid inspirerende prosjekter i sosiale medier.
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Barnas Trepris.


Har du bygget noe for eller med barn?

Her kan du lese mer, se søknadskriterer og finne søknadsskjema


Uteromsprisen – hvilket prosjekt synes du inspirerer mest og bør vinne 50.000 kroner?

$
0
0

VinnereSe alle finalistene og stem på din favoritt til å vinne 50.000 kroner!
I samarbeid med magasinet Hageliv og Uterom deler vi ut Uteromsprisen til et prosjekt som viser inspirerende bruk av tre ute. Bildet over viser fjorårets vinner.

Fagjuryen har plukket ut 10 flotte finalister

I Uteromsprisen er vi på jakt etter spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse. Det kan være terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks osv.
Alle kan søke – alle kan vinne!
Klikk på overskriften eller bilde for å lese mer om de ulike finalist-prosjektene. Du finner de også ved å besøke på terrassebloggen.


1# Vakkert egendesignet drivhus


2# Maksimal arealutnyttelse på liten plassSpiseplass


3# Sveitserhus fikk lys og lekker utestueSole


4# Nytt inngangsparti ga huset et løft

Trapp


5# Bygget låvestue i bursdagsgaveTaket


6# Uterom til alle årstider og tider på døgnetStein


7# Skrå tomt ble en oase av ulike sonerBasseng Furuveien


8# Fra hønsehus til vakkert drivhusTrapp


9# Uterom der fugleinteressen kan dyrkesLysthus


10# Fra skråning til herlig bassengområdeKatt


Stem på din favoritt!

Her åpnes avstemming 10. mai.

Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen her og på blogg.bergeneholm.no.

Klikk på denne lenken for å stemme ( linken er aktiv fra 10.mai) Vi benytter polldaddy og du kan stemme her og på terrassebloggen.


 Angående avstemningen:

– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.

Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.

Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.


 Fjorårets vinner

Familen Perskaas sitt gjennomførte uterom vant årets fjorårets Uteromspris, plakett og 50.000 kroner.Vinnere
Her kan du lese om da vi besøkte prosjektet.


Har du bygget med tre i uterommet?

Her kan du søke Inspirasjonsprisen

Sjarmerende, egensnekret drivhus vant årets Uteromspris og 50.000 kroner!

$
0
0

DrivhusÅrets finalister fikk rekordmange stemmer og her kan du se resultatet.

Uteromsprisen deles ut i samarbeid med magasinet Hageliv & Uterom og snart reiser vi til Lyngdal for å dele ut blomster, plakett, sjekk på 50.000 kroner.Vinneren får en fyldig reportasje i utgaven som kommer ut i starten av juli og senere i sommer deler vi også mange bilder fra besøket på byggebloggen vår.Uteromspris

 


Rekordmange stemmer

Det kom inn hele 1974 publikumsstemmer og det er ny rekord for Uteromsprisen!
Det har vært en spennende uke med masse aktivitet og alle prosjektene har fått mange fine kommentarer i kommentarfelt og på sosiale medier.

Som vanlig ble det ganske jevnt i toppen, men finalist nr. 1: Sten Frøitlands sjarmerende drivhus vant likevel ganske klart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

stol

Enda tettere ble det mellom kandidat nr. 7: Hanne og Rune Holsted og finalist nr. 2 : Maren Baxter, som det skilte under 20 stemmer. Alle de 3 prosjektene på topp fikk veldig mange stemmer fra både publikum og jury.  Juryens kommentarer kan leses inne på innleggene om hver finalist.

Vi gratulerer både vinner og alle finalister, og takker igjen for at de deler sine inspirerende uterom med oss!


Uteromsprisen – Topp 5

Vinner:
Sten Frøitland – Vakkert egendesignet drivhus (657)

2. plass:
Hanne og Rune Holsted  – Bygde en oase av ulike soner ( 621)

3. plass:
Maren Baxter – Maksimal arealutnyttelse på liten plass (604)

4. plass:
Maria og Anders Rasmussen – Lys og lekker utestue (393)

5. plass:
Tommy Olafsen – Bygget låvestue i bursdagsgave (382)

I år var det veldig mange flotte prosjekter ikke kom gjennom «finalist-nåløyet» og vi håper at de ulike prosjektene viser hvordan juryen leter etter ulik inspirasjon og ulike prosjekter i stil og utforming.


 Fjorårets vinner

VinnereFamilen Perskaas sitt gjennomførte uterom vant årets fjorårets Uteromspris, plakett og 50.000 kroner.
Her kan du lese om da vi besøkte prosjektet.


Har du bygget med tre i uterommet?

Her kan du søke Inspirasjonsprisen

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for daglige oppdateringer. Senere i sommer vil det selvfølgelig komme innlegg om flere av de inspirerende prosjektene i Inspirasjonsprisen.

Årets finalister i Åpen Klasse

$
0
0

BW_1_1000Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris valgte ut 9 finalister i kategorien Åpen Klasse og endelig får du en liten sniktitt på hvilke prosjekter som er valgt ut.

Uansett representerer alle god inspirasjon for andre som skal bygge med tre!

Det er svært forskjellige prosjekter som juryen har plukket ut som årets finalister.
Her et det solid håndverk, kreativitet og gode ideer og det et er nettopp variasjonen som er så spennende med kategorien Åpen Klasse. Det er også grunnen til at juryen alltid «sliter» med å velge sine favoritter i Åpen Klasse.


Vi har gruppert de 10 finalistene i 3 grupper, du kan klikke under for å lese mer om de ulike prosjektene i hver gruppe:

Finalistene i gruppe 1: Møbler i tre

Se og les mer om tre spennende finalister som har bygget alt fra vinkjeller til spisebord av gammelt naust. Soverom_1000 Kraftig Vinkjeller_1000


 

Finalistene i gruppe 2: Hage og uterom med tre

Se og les mer om de fire finalistene som har bygget flotte tilskudd til uterommet i impregnert treverk. Skulptur

cof

PortalStol_gress


 

Finalistene i gruppe 3: Aktiv med tre

I denne siste gruppen er det to veldig spennende og kreative byggerier! Se bilder og les mer om finalistene med «festivalterrasse» og et stilig fotballmål i konstruksjonsvirke.
Bilen Skudd

Vil du lese mer om de ulike prosjektene?

Hvem synes du bør vinne 10.000 kroner?

Finalister gruppe 1: Møbler i tre
Finalistene i gruppe 2: Hage og uterom med tre
Finalister gruppe 3: Aktiv med tre

Her er det både kreativitet og mange gode historier!


Har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre?

Som en av landets største trelastprodusenter ønsker vi å fremme god bruk av tre og gjennom Inspirasjonsprisen å premiere byggeprosjekter som er til inspirasjon for andre.

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det er ikke en forutsetning at trelasten er produsert hos oss. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest.

Les mer på nettsiden vår

Åpen Klasse finalister: Selvbygde møbler i nytt og gjenbrukt tre

$
0
0

Her er de tre av 10 finalister i kategorien Åpen Klasse. Alle prosjektene vi har samlet her har bygget flotte møbler i nytt og gjenbrukt tre.


Finalister gruppe 1: Møbler i tre


Rustikk og flott seng

Finalist: Marine Hagen

Martine ville skape et rustikt soverom med innslag av treverk, steinfliser, kalkmaling, naturlige elementer og myke tekstiler. De tegnet en skisse og satte i gang med oppussingsprosjektet. Soverom_1000Sengen er laget av nytt materiale, som de høvlet og skrapte opp, og beiset gråbrun etterpå. De bygde en ramme av treverk, som skulle etterligne bjelker/dragere/stolper. Så snekret de en sengegavl av treverk som ble beiset i samme farge.  Sengegavl_1000Materialene er en blanding av drivved funnet i fjæra og nytt tremateriale kjøpt hos byggevareforretning. Fra før var det furupanel i taket. Dette ble malt hvitt, og er en fin kombinasjon til de mer røffe beisede elementene.

Fagjuryen synes sengen løfter dette soverommet slik paret har ønsket. Rommet fremstår lunt og stemningsfullt, og sengen gjør rommet unikt. Seng_1000

Vil du se hente mer inspirasjon til en rustikk stil kan du lese mer om beiset og strukturbørstet panel her.


Gammelt naust ble vakkert spisebord

Finalist: Susan Gangstad

Dette fine bordet er laget av materialene fra et gammelt naust som stod på familiegården til Susan Gangstad.
Bordet er bygget slik at selv om hver fjøl bare er et par cm tykke, ser bordplaten ut som den er 10 cm tykk. Kraftig Sterk guttDa Susan hørte naustet var blitt revet, dro hele familien for å leite etter noen brukbare fjøler i haugen av det mange ville kalt søppel. Alle mann i arbeid, alle var skeptiske og spesielt bestemoren, som ikke helt kunne forstå at dette ødelagte naustet skulle bli til et bord! (Treverket er fra 1845)

Men, Susan lovet bestemor at når hun ble 90 år samme høst, skulle hun få spise middag på naustet sitt.Sanke materialer DrivvedFørst ble materialene tørket i garasjen i et par måneder.
I mellomtiden tegnet og planla Susan bordet og presenterte planene sine for en dyktig møbelsnekker. Han tok på seg jobben, og drømmebordet ble en realitet. BordDe hadde akkurat nok materialer til et 3 m langt bord. Platen er behandlet med matt hard lakk og beina er bøyd stål. Tett paa

Fagjuryen syntes dette ulike bordet viser flott håndtverk med fine detaljer i måten treverket er rammet inn i ulike retninger. Ytterkanten som gir «illusjonen» om at bordet er så kraftig er et flott grep. I tillegg er det en fin historie, og slike møbler gir mye glede.


Forvandlet potetkjeller til vinkjeller og videre til «Man (and father) Cave»

Finalist: Bernard Radojkic

En typisk potetkjeller er forvandlet til en rustikk, mediteransk bar i dette prosjektet. Alt begynte med en idé om en liten hylle, men ideen utviklet seg til et tre måneders langt prosjekt. Her har Bernhard virkelig har vist faren sin, at selv om det var 13 år siden han sist rørte en hammer på sløyden, så er det liten tvil om at han kan snekre. Her har det ene ført til det andre:)
«Man Caven» er et sted å koble av både alene og med familie og venner. Her er det både serveringsmuligheter og sjakk og dart spill. Vinhylle_1000Vinhyllen utviklet seg fort. Fra en liten hylle gikk den plutselig opp til taket, for så bli en hjørnehylle. Da hele hyllen sto ferdig, syntes Bernhard at det måtte være et bord i samme stil…og til bordet passet krakker til, selvfølgelig. Nye ideer dukket stadig opp…Bord_1000Både vinhylle og møbler er bygget i 48×48 konstruksjonsvirke.Brett_1000Da bordet og krakkene var ferdig måtte de jo ha et serveringssett for shotglass.Vinstativ_1000Musikkstativet er Bernhard aller mest fornøyd med. Ikke en skrue er synlig, og druene som er svidd inn i treet.

For å fullføre det hele, valgte Bernhard å male steinene på veggen, så faren skulle få en (mer eller mindre) ekte vinkjeller.
Kjelleren er 23kvm så det tok sin tid å håndmale steineffekten. Dette ble prikken over i’en for en komplett vinkjeller og senere kalt «Man Cave».Vinkjeller_1000Bernhard er takknemlig for alt og alle som hjalp han å realisere prosjektet, for dette har virkelig åpnet nye dører og gitt han en ny hobby. Uten erfaring og verktøy, og heller ingen erfaring med bruk av elektrisk verktøy. Han fikk han låne det meste av kameraten til faren, som også hjalp til når opplæring eller flere hender trengtes.

Fagjuryen er imponert over både arbeidgleden og utførelsen i møblene som Bernhard har bygget. Det er en ganske så heldig pappa som han har totalforvandlet kjelleren til!

Vil du se de andre finalistene i Åpen Klasse kan du klikke her.

Hva synes du om årets finalister?

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det er ikke en forutsetning at trelasten er produsert hos oss. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest.


Har du bygget noe fint og praktisk, eller kreativt og annerledes med tre inne eller ute?

Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen!

Åpen Klasse finalister: Sanserom, fargerike stoler, drivhus og roseportal i tre

$
0
0

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris valgte ut 10 finalister i kategorien Åpen Klasse. Vi har samlet de i 3 grupper, og i denne gruppen er det fire finalistene har bygget unike, flotte tilskudd til ulike uterom i impregnert treverk.


Finalistene i gruppe 2: Hage og uterom med tre


Folly i Cornelias Hage

Finalist: Marinus de Rijke

Cornelias Hage (4000 m2) er en stor besøkshage som er delt opp i ulike «hagerom». Ofte har de besøk av grupper og foreninger fra hele Norge.
Eierne lar seg gjerne inspirere av andre hager i f.eks. England, Frankrike og Nederland. Av og til møter de på en «folly» i noen av hagene. Begrepet folly er hentet fra engelsk, der det betyr dårskap:)Skulptur (En folly eller follie er en struktur som er hensiktsmessig ubrukelig eller bisarr. En folly er en ikke-konvensjonell bygning, uegnet til bolig eller andre funksjoner, og tjener ikke noe annet formål enn dekorasjon.)

De fikk ideen for byggverket da de besøkte ‘Le jardin Valeriane’ i Normandie. Derfor kaller de follien ‘Valeriane’. ByggeBygningen er bygget av impregnert treverk. Det er en oktogon, en regulær mangekant eller polygon med åtte hjørner og åtte kanter.
Marinus begynte med å sette 8 stykk 48×98 konstruksjonsvirke ned i betong. Deretter festet han (med skruer) alle liggende bærere. Det gjorde det enkelt å feste alle stående lekter. Han brukte mye tid med å beregne vinkler og lengder til taket.

Follien ble en slags svenneprøve for Marnius og det overgikk alle forventninger!Taket KattDekorasjonen i toppen er en rundstokk tredd igjennom en gammel vase og 3 isoporballer som han malte i blått og gull.
Man kan se på bildene at de liggende lektene ikke ligger, men henger på de diagonale liggere.PortalEn slik bygning gjør hagen mer spennende. Planter, trær og busker som står foran, rundt eller inn i follien får en egen dimensjon. De har hovedsakelig plantet ulike typer gress ved follien.
SnowFagjuryen syntes byggverket er riktig flott i vinterdrakt også! Her ser en virkelig at den «hengende»monteringen skaper fin effekt.

Se mer av hagen her: www.facebook.com/corneliashage


Drivhuset med de flotteste vinduene

Finalist: Anette Heian

Anette har en kolonihage i Sandefjord og ønsket å bygge drivhus. Svigerfaren har hjulpet Anette mye, og han og Anette har samarbeidet godt og han har lært Anette mange byggetriks. Utgangspunktet var å bruke gamle vinduer, så hun ville ikke starte før hun hadde mange like vinduer.Vindusplanlegging Ikke kunne hun bygge heller, så hun måtte få hjelp av sin svigerfar. Da 14 små, like vinduer kom til salgs på finn.no startet drømmen og søken etter resten av vinduene og dørene. Hun valgte plassering av drivhuset på parsellen og startet gravearbeidet. På en låve fant hun drømmedørene og de flotte frontvinduene (fra slutten av 1800-tallet). Sommeren 2016 var mange trillebårlass med jord fjernet og gravejobben ferdig. Bygget skal ikke males, men grånes naturlig av vær og vind.

Sakte, men sikkert ble Anettes drøm til virkelighet.De satte inn automatiske vindus-åpnere til vinduene i mønet.
Anette har hatt det gøy og lært mye av samarbeidet med svigerfaren, og fagjuryen synes det resultatet er blitt flott og sjarmerende.


Vakker, solid roseportal

Finalist: Berit Steen

Portal Roseportalen er i sine helhet utført i tykkimpregnerte trematerialer.

Tomten til Berit Steen er på vel ett mål og består av 2 grøntarealer som er delt av en innkjørsel med belegningstein.  Hagefrelste Berit anla først nye spennende blomsterbed, og i den nedre delen av hagen ble det plantet frukttrær, hekk og noen busker.
For å binde den nedre delen av hagen sammen med den flate blomsterhagen ønsket hun noe som inviterte til opplevelse.Hun tegnet og planla mye forskjellig, og endte opp med en stor roseportal.
I ytterkant av den flate øverste hagen står det en kjempestort bjørketre, og Berit ønsket røde roser og noe staselig, siden dette skulle stå i nærheten av den store bjørka. Berit lagde nøyaktig materialliste og fikk kappet materialer på XL Bygg i Florø.
De brukte papprør til forskaling og støpte ned 4 søylesko. Tverrbordene er laftet sammen med mønebordene.
Stolpene består av 2stk 48×98 + 1 kledningsbordSolid Stolpene ble fester til søyeskoene med franske, rustfrie treskruer. Mønebordene ble bundet sammen med stålplate og denne ble igjen dekket med ett tilpasset trestykke.
Alt gikk veldig  veldig fint og hakkene stemte perfekt.

Berit måtte bløtlegge og varme trespilene til ornamentetet i siderammene.  Hun smidde en tapp i enden som hun presset inn i et ferdig boret hull.KlatreplanterRoseportalen ble malt i samme farge som huset.
Fagjuryen synes denne roseportalen er både lekker og funksjonell og forstår godt at Berit er glad og stolt over resultatet.
Mange bygger for smått og angrer siden. Denne roseportalen er nesten som en pergola og den er bygget solid og med egnede impregnerte materialer.


Fargerike stoler inntar vestlandet

Finalist: Tio Karmøy / Ben Olav Iversen

Tio Karmøy er et aktivitets/arbeids-trenings tilbud for personer som av ulike årsaker ikke har funnet sin plass i det ordinære arbeidslivet. Oransje I forbindelse deres 10 årsjubileum lagde de et prosjekt som skulle komme allmennheten til gode. 25 fargerike stoler skulle plasseres ut på noen lokale strender.

Da de hadde laget de 25 første stolene, tok prosjektet mer av enn de hadde regnet med. Etterspørselen etter produktet skjøt i været.Strand_oransjeDe har vært opptatt av at dette prosjektet ikke skal være noe Tio tjener penger på, og måten de finansier flere stoler til allmennheten på er at de lager en stol til kunde, som da finansieres en stol til allmennheten. Slik holdes utgiftene og inntektene i prosjektet i balanse. Stolene settes ut på en offentlig strand og bedriften tar på seg vedlikehold og tilsyn av de stolene som er til offentlig bruk. Stol_anker I starten av prosjektet var det viktig å finne et design som gjorde stolene gode å sitte i. De skulle lages av materialer i riktige dimensjoner som ivaretok estetikk, og ikke minst var holdbare i lang tid. Samtidig var det viktig å tilrettelegge for at personer uten erfaring med trearbeid kunne oppleve mestring i å lage stolene. Tio Karmøy lagde gode maler og delte arbeidet rundt en enkel stol opp i mange arbeidsoppgaver, slik at flest mulig antall personer kunne bidra.

Oppgaver var alt i fra innkjøp av materialene på Monter, saging av deler, montering, maling, levering og fakturering. Med stolene klarte de å finne arbeidsoppgaver til alle.
Stolene er blitt et symbol på at det er behov og plass til alle i samfunnet vårt. Fargerike_tiostolerFra å gi 30 personer med utfordringer innen rus og psykisk helse et tilbud, har de nå, et år senere, 70 personer som har tilbud om en meningsfull hverdag. Produktet er blitt så populært, og det er stor pågang på personer som ønsker å delta i dette prosjektet.

Monter Vea har vært behjelpelige med å finne de rette materialene.

Fagjuryen vet at det er mange slike flinke bedrifter og tiltak rundt om i Norge og dette er virkelig et godt eksempel. Fagjuryen synes ideen er god, fargevalget gjør stolene til et symbol for mangfold og det er benyttet impregnerte materialer som er holdbare over lang tid.


Hva synes du om årets finalister?

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det er ikke en forutsetning at trelasten er produsert hos oss. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest.

Her kan du se alle finalistene

Åpen Klasse finalister: La deg inspirere av stilig fotballmål og en biltakterrasse i tre

$
0
0

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris valgte ut 10 finalister i kategorien Åpen Klasse og her kan du lese om to prosjekter som vi aldri har sett maken til.
Dette er virkelig to veldig spennende og kreative byggerier. En festivalterrasse og et stilig fotballmål i konstruksjonsvirke.


Finalistene i gruppe 3: Aktiv med tre


 

Ballbinge av impregnerte spiler

Finalist: Linda Iren Tveit Austrheim

Familien hadde et areal på baksiden av huset som var vanskelig å utnytte. Med to aktive fotballgutter ble det bestemt at her skulle de få sin egen ballbinge!
Snekkerarbeidet er selvgjort, med god hjelp av svigerfar. GuttaDet var mye forarbeid med planering av dekket. SpilerBingen har fått solid kunstgress og alt treverket er impregnert. Med to fotballgutter er bingen ofte i bruk. SkuddMålet fungerer også som en dekorativ levegg til sitteplassen på utsiden av ballbingen. Det er bare å håpe at det ikke skytes over mål:)
TreKortsiden på målene er inngang til bingen. Fagjuryen likte både funksjonaliteten og utformingen til dette prosjektet. Det er mange som har fotballmål hjemme, og det passer sjeldent godt inn i hagen.
Dette fremstår helhetlig og dekorativt. Og ikke minst er plassen smart for en familie med aktive barn – for med ballbinge på utsiden er det lett å få barna ut!


Kongen av festivalcampen

Finalist: Gaute J. Salvesen

Dette prosjektet syntes flere av jurymedlemmene var veldig morsomt.
Utgangspunktet var en bil, en kreativ sjel og en god plan:)BilenGaute visste hvor trangt og uoversiktlig det er på festivalcamping, og bestemte seg for å utnytte arbeidsbilen sin til festivalbruk.
Han ville ha soveplass, hylleplass og egen veranda på taket.

Han startet med ett bjelkelag, oppå bjelkelaget la han kryssfiner plater. Dermed hadde han plattformen.
Så kappet han opp et par titalls spiler til rekkverk. Han lagde elementrekker i 4 seksjoner med utsparing for stige.
Alt ble ferdigmontert i garasjen, for deretter å bli demontert og nummerert som ett byggesett.
Plattformen festet han på en lekte under tak grindene som «sugde ned» hele plattformen. Resultatet ble over all forventning!UtsiktMens andre campere satt fastklemt i trange campingvogngater kunne Gaute klatre opp på taket på bilen sin med gode venner og være helt «alene» i lufta .
De hadde fantastisk utsikt og oversikt over hele campingen og menneskene. Folk sto i kø for å få sitte på taket!Plass til flereGaute er aller mest fornøyd med at ett så rimelig prosjekt ble til så mye glede!Gaute og venner

Vil du se de andre finalistene i Åpen Klasse kan du klikke her.


Hva synes du om årets finalister?

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det er ikke en forutsetning at trelasten er produsert hos oss. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest.


 

Har du bygget noe fint og praktisk, eller kreativt og annerledes med tre inne eller ute?

Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen!
( Prosjektet skal være helt ferdig og du kan søke 2 år etter at det er avsluttet)

Bord laget av et gammelt naust vant Åpen Klasse foran ballbinge og utemøbler

$
0
0

RoserDet ble en ganske klar seier til Susan Gangstad sitt ulike spisebord i Åpen Klasse i år. Andre og tredjeplassen kan du se lenger ned i innlegget.RosebordDet var en glad vinner som fikk telefon fra juryleder. Hun gleder seg så til å fortelle dette sin bestemor at plankehaugen nå har vunnet Inspirasjonsprisen!

Bestemoren hadde ikke troen på at plankehaugen fra det gamle naustet kunne bli til noe som helst:)Sanke materialerDette fine bordet er laget av materialene fra et gammelt naust som stod på familiegården til Susan Gangstad og det var ikke bare bestemoren som ikke hadde troen på at dette kunne la seg realisere.
Den første snekkeren Susan snakket med bare ristet på hodet da han så de gamle plankene…
Men dyktige møbelsnekker Endre Lorgen i Lorgen Tre og Sånt så dette som en spennende utfordring.

Da Susan hørte naustet var blitt revet, dro hele familien for å leite etter noen brukbare fjøler i haugen av det mange ville kalt søppel.Drivved Alle mann i arbeid, alle var skeptiske og spesielt bestemoren, som ikke helt kunne forstå at dette ødelagte naustet skulle bli til et bord! (Treverket er fra 1845)Sterk guttMen, Susan lovet bestemor at når hun ble 90 år samme høst, skulle hun få spise middag på naustet sitt.

Først ble materialene tørket i garasjen til Susan i et par måneder.
I mellomtiden tegnet og planla Susan bordet og presenterte planene sine for møbelsnekker Endre Lorgen. Han tok på seg jobben, de fant sammen gode løsninger og drømmebordet ble en realitet. Ramme KraftigBordet er bygget slik at selv om hver fjøl bare er et par cm tykke, ser bordplaten ut som den er 10 cm tykk. Plate BordDe hadde akkurat nok materialer til et 3 m langt bord. Platen er behandlet med matt hard lakk og beina er bøyd stål.

Fagjuryen syntes dette ulike bordet viser flott håndtverk med fine detaljer i måten treverket er rammet inn i ulike retninger. Ytterkanten som gir «illusjonen» om at bordet er så kraftig er et flott grep. I tillegg er det en fin historie og familiearv som tas vare på, og slike møbler gir mye glede.SpikerInteriørdesigner, programleder og jurymedlem Halvor Bakke hadde dette spisebordet som sin favoritt, men her er det kun stemmer fra Facebook som har gjort utslaget.


Fargerik andreplass

På andreplass kom fargeglade utestolene laget av  Tio Karmøy (et aktivitets/arbeids-trenings tilbud for personer som av ulike årsaker ikke har funnet sin plass i det ordinære arbeidslivet.)Stol_gressDu kan lese mer om stolene og prosjektet nederst i innlegget her. 


Smart og leken 3.plass

Familien Austrheim har bygget denne stilige ballbingen som endte som nummer tre i år.SkuddLes mer om ballbingen av spiler som endte på 3. plass her. 

Vi takker for alle søknader og gratulerer Susan og familien med seieren og 10.000 kroner! 

Åpen klasse er kategorien der vi samler søknader som enten faller litt utenfor våre kriterier som at søker er ikke er privatperson, (men et lag, forening eller bedrift) eller at trelasten ikke er handlet hos en av våre mange forhandlere. Det kan også være at man har bygget noe som ikke naturlig hører hjemme i en av de andre kategoriene og derfor havner i Åpen Klasse.
I Åpen Klasse er premien på kr 10.000 og juryen vektlegger inspirasjonsevne og kreativitet sterkest når finalistene velges.


Har du bygget noe fint og praktisk, eller kreativt og annerledes med tre inne eller ute?

Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen!
( Prosjektet skal være helt ferdig og du kan søke 2 år etter at det er avsluttet)


Finalister Eksteriørprisen 2018

$
0
0

Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0042 copy

I fjor var det dette flotte huset i Asker som vant Eksteriørprisen, og i dette innlegget får du se årets finalister.
Fagjuryen til Bergene Holm Inspirasjonspris har i år valgt 7 svært ulike hus og historier som finalister til eksteriørkategorien i Inspirasjonsprisen 2018. Hvert prosjekt er vurdert med bakgrunn i de gjeldende kriteriene, og for Eksteriørprisen ser juryen etter god og gjennomført, eller nyskapende og spennende bruk av tre i alle typer private hus. Tilbygg eller ombygging av hus godt tilpasset eksisterende bygg faller også inn under denne kategorien. Hytter tilhører egen kategori: Hytteprisen.


Finalist nr 1:
Linda Iren Tveit Austrheim

Spennende og utradisjonelle løsninger på Vestlandet
Prosjektet representerer en spennende mix av naturtak, betong- og trefasade. En vellykket mix av tradisjonelt og moderne, mener juryen.Gresstak


Finalist nr 2:
Vigdis Sjøvik Olsen

Særegen og utradisjonell ombygging
Et gammelt hus ble for lite, og nå er kun grunnmuren igjen av det gamle. Huset er totalforvandlet og har mer en doblet størrelsen. De skrå linjene og vinklene gir huset et særegent uttrykk.

Vinduer


Finalist nr 3:
Kirsti Grytbakk og Tore Heggem

Tradisjonell bygningskropp med et moderne uttrykk
Dette nybygget har tradisjonell bygningskropp, men med moderne uttrykk. En vellykket plassering av vinduer og linjene de to byggene på tomten skaper fin harmoni, mener juryen.
Eiendommen


Finalist nr 4:
Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan

Stilig stilmix
Denne eiendommen blander også tradisjonelt og moderne i de ulike bygningsdelene. Valget av kledning og binder likevel sveitser og funkis-stilen sammen og gjorde det mulig å både skjerme og gi sjøutsikt.Drone


Finalist nr 5:
Andreas Hauan

Luftig tilbygg
Dette prosjektet er et påbygg som også bryter stilmessig med hovedhuset, på samme måte som forrige finalist. Her er det tatt utgangspunkt i en hyttemodell som har en svært luftig side og tre sider med færre vinduer, noe som er smart når det er soverom i tilbygget.
Fasade


Finalist nr 6:
Camilla Høvik

Hus & hytte i ett
Da ideen om å bygge hus der de hadde planlagt hytte ble besluttet bygde de ikke et hvilket som helst hus. Denne finalisten skiller seg stilmessig fra de andre mer moderne hustypene av nybygg. Dette herskapelige huset i Hampton-stil er 100% symmetrisk og elegant detaljert.
Balkong


Finalist nr 7:
Jonas Gjestad Meyer

Godt samarbeid og flott totalrenovering
Det er ikke alltid huseiere ønsker endring av utrykk, men et solid og godt hus og hjem. Dette prosjektet er veldokumentert og godt beskrevet hvordan et ungt par har renovert og gjort alt arbeide selv. 
nummer271

I neste uke kan du lese mer om finalistene og endelig vinner offentliggjøres torsdag 30. august.


Har du renovert, bygget på eller bygget nytt hus i tre?

Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen!
( Prosjektet skal være helt ferdig og du kan søke 2 år etter at det er avsluttet)

Finalist nr. 1: Eksteriør som kombinerer et tradisjonelt og supermoderne uttrykk

$
0
0

KontrastDet er 7 svært ulike hus og historier som er finalister til eksteriørkategorien i Inspirasjonsprisen 2018. Fagjuryen har plukket både påbygg, renovering, og nybygg som viser mangfoldet av tre i alle typer private hus. Første finalist er et spennende nybygg.


Finalist: Linda Iren Tveit Austrheim

Familien har tegnet og bygd drømmehuset sitt på hyttetomten. GresstakFamilien har tenkt langsiktig og bygd nesten hele huset på ett plan, også med tanke på at det skulle gå mer i ett mer naturen og omgivelsen. Fargene er derfor også naturfarger – brunt, grønt og gråtoner. Taket er av sedum, og huset er kledd med royalimpregnert kledning i setersvart og ellers kledd i grå skiferfliser rundt stuevinduene. Ungene har fått sin egen fotballbinge på baksiden av huset, og denne var finalist i Åpen Klasse i år!

Du kan lese om ballbingen her.Flere byggByggeprosessen har gått bra, synes familien. Men, de har også erfart at mange ting er krevende i ein lang byggeprosess. Familien er svært fornøyd med hvordan huset passer inn i naturen og ikke virker ruvende. Med godt lys og store flater, og likevel lunt og fint uten innsyn.

GarasjeJuryens kommentarer:
Et hus med spennende kontraster både mht materialkombinasjoner og stiluttrykk. Huset kan like godt være en moderne hytte og omvendt.
Juryen opplever at det er flere som velger dette inntrykket noe som kanskje viser at hytteprodusenter har vært flinkere til å tegne moderne hytter enn husprodusentene…?
Fint samspill mellom betong, tre og gress på taket som balanserer den moderne hus/hyttestilen. Bildene er noe mørke og dessverre litt få for at juryen kan sette seg grundigere inn i prosjektet.

 

Finalist nr. 2: Moderniserte og bygde på huset til det ugjenkjennelige

$
0
0

VinduerFagjuryen til Bergene Holm Inspirasjonspris har i år valgt 7 svært ulike hus og historier som finalister til eksteriørkategorien i Inspirasjonsprisen 2018.  Denne finalisten har transformert sin bolig fra et lite, typisk 60-talls hus, til et stort, moderne, utradisjonelt hus.


Finalist nr 2:
Vigdis Sjøvik Olsen

Det er ganske utrolig at huset over og det du ser på bildet under har samme grunnmur.  Foer Den gamle eneboligen kjøpte Vigdis og mannen hennes i 2015. De hadde behov for å utvide og modernisere huset og startet med en ide om et hus med uvanlige linjer. De satte seg ned med tegneprogram og fikk ideene sine ned på papiret. Søknaden ble raskt godkjent, og de kunne sette i gang sommeren 2016. De opplevde gjennomgående god service hos sin forhandler, Carlsen og Fritzøe Østsiden i Fredrikstad.

Huset skulle bli større så de måtte starte med graving.GraveDe ønsket seg et hus som var kledd i tre som trengte minimalt med stell og pleie ettersom høyden opp til mønet er ca 10 meter på sitt høyeste.Ny etasje HusformKledningen er malmfuru, som er behandlet med jernvitrol. Kledning FasadeFasaden har store vindusflater som gir gjennomlys i alle rom. For å få mest mulig effekt av utsikt og lys monterte de skråvinduer. Vinduene har aluminiumsbeslag, slik at de krever mindre vedlikehold og er mer værbestandig. Familien er veldig fornøyd med fargespillet malmfuruen gir. Fargen endrer seg i takt med fuktigheten i været, fra relativt brun på fuktige dager, til mer grå på tørre dager. InngangDe skrå linjene i huset og effekten de store vindusflate i 2 etasje er det familien liker aller best med sitt nye hjem. De har hatt en spennende prosess fra en ide til ferdig hus, og huset har blitt akkurat så bra som de håpet. Huset er ferdig, og nå gleder de seg til å ta fatt på uteområdet.

Juryens kommentarer til prosjektet:

  • «Ekstrem oppussing», huset er ikke til å kjenne igjen.
  • Spennende vinkler og tilpassede vindusløsninger som gir huset karakter.
  • Noe forstyrrende med bæresøyle midt i trappen ved inngangspartiet som i tillegg blir veldig lite på øverste trinn.
  • Smart å tenke på vedlikeholdet når mønehøyden er så stor.
  • Kledning i helge lengder er pent og gjennomtenkt montert – hever kvaliteten på huset.
  • Viktig med riktig montering og konstruktiv trebeskyttelse når det er lite takutspring og vinduskasser.

 

 

 

Finalist nr 3: Et vellykket kompromiss med tradisjonell bygningskropp og et moderne uttrykk

$
0
0

EiendommenTredje finalist er en nybygget bolig der de to byggene på utsiktstomten skaper fin harmoni og balanse.


Finalist nr. 3:
Kirsti Grytbakk og Tore Heggem

ReisverkI mange år hadde Kirsti og Tore drømt om å bygge hus. Plassmangel og kombinert med at drømmetomta dukket opp ble avgjørende for oppstart. Nybygget er plassert på en utsiktstomt hvor familien kan se fjell i 3 himmelretninger. Trollheimen mot sør.MalmfuruTore jobber som ingeniør/tegner i Rindalshytter og hadde lenge drømt om å få tegnet sitt eget hus. Kirsti og Tore hadde litt forskjellig smak i forhold til type hus. Kirsti likte tradisjonelle hus (trønderlån-stil) , mens Tore likte moderne hus med store vindusflater.

Som et kompromiss tegnet de et hus som hadde begge aspekter: Tradisjonell bygningskropp, men med moderne uttrykk. De kom fort frem til at dette ble perfekt for den lille familien. FamilieKledningen er i profilen stående dobbeltfals tett og av typen malmfuru. De har også brutt opp langsiden med et felt med liggende skåkledning.  Inspirasjon til kledning hentet de fra blant annet Rindal skimuseum.KledningMaterialene kjøpte de gjennom bedriften Tore jobber i (Rindalshytter as). De har samme eiere som Bygger’n Rindal.

Gode håndverkere har utført et godt og presist arbeid, og paret har hele tiden vært i tett dialog med de som har jobbet på huset.KortsideErfaringen i ettertid er at det å bygge seg et selvtegnet hus er ganske så krevende. Det er mange valg som skal tas, og noen kompromisser har det blitt, men i det store og hele er de veldig godt fornøyd med resultatet.Kirsti og Tore er aller mest fornøyd med er helheten. FrontJuryen synes huset fremstår stilrent og harmonisk. Fasaden har en bevisst og vellykket plassering av vinduer som danner fine linjer. Huset er godt tilpasset tomten og de to byggene er plassert i god balanse til hverandre, mener juryen.

Flere kommentarer fra fagjuryen:

  • Flott, nytt hus som balanserer det tradisjonelle med det moderne.
  • Valg av kledning uten profil, underbygger den stramme, moderne stilen, mens valg av farge ivaretar det tradisjonelle og tidløse.
  • Juryen likte vindustypen med mørk omramming og hvordan de er trukket noe tilbake i veggen
  • Hus uten takutstikk kan være krevende for kledningen, og krever kunnskap om riktig montering som sikrer god lufting

Finalist nr. 4: Godt planlagt hjørnetomt og noen tusen arbeidstimer

$
0
0

DroneDen fjerde finalisten i Eksteriørprisen har også vært med oss tidligere i år, da som finalist til Uteromsprisen. Uterom og eksteriør henger ofte tett sammen og påvirkes av hverandre, selv om fagjuryen gjør sitt ytterste for å vurdere dette separat.


Finalist: Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan

For 3 år siden kjøpte Ann-Lisbeth og Thor et lite rødt hus fra ca 1905, som i løpet av årene var blitt sporadisk oppusset. Alt var skjevt, og ingenting hadde blitt gjort av fagfolk, så det meste var på halv tolv.Foer

Bildet over viser huset og eiendommen før de begynte transformasjonen.
I starten bodde de i huset som det var, mens de startet en omfattende søknadsprosess for å få bygget garasje og bygge ut og totalrenovere selve huset.  
Thor gikk rett i arbeidsklærne etter jobb, og han har jobbet til han sovnet hver kveld. Alle helger og all ferie er også brukt for å skape det hjemmet og eiendommen de ønsket seg. Reisverk TakDet har gått slag i slag; I oktober 2015 startet Thor å bygge den doble garasjen. I mai 2016 begynte de på tilbygget, og alt utvendig. I slutten av september flyttet de ut av huset for å starte innvendig. Absolutt alle rom er totaloppusset og flyttet på. I mai 2017 kunne de endelig flytte inn igjen. Utenom elektriker og rørleggerjobben har Thor gjort alt selv på kvelder, i helger og ferier.
VindtettingGamledelen av huset har beholdt sveitserstilen fra 1905, mens tilbygget er funkisstil.
ModerneGamledelen av huset fremstår i sveitserstil fra 1905 både utvendig og innvendig. Tilbygget er funkisstil, som de har jobbet hardt for å få til en fin overgang mellom det nye og det gamle. Funkisdelen er dempet, slik at den glir fint opp mot sveitserstilen, og i tillegg skjules den av beplantning når en ser tomten fra veien. Ved å bygge terrasser både taket av den nye funkisdelen (som bindes sammen med hovedhuset) har de nå utsikt til sjøen. Kledningen er av typen dobbelfals ny, montert stående.gangvei_1000
De møtte på mange bygningsmessige utfordringer underveis. Det var råte i etasjeskillere og tak, og setningsskader som måtte rettes opp. RiveHuset er tilleggsisolert er til TEK10-standard og alle vinduer og dører er byttet ut. I gamledelen byttet de ut husmorsvinduene som var satt inn av tidligere eier, tilbake til datidens krysspostvinduer.GammelDe har også lagt mye tid viktige detaljer som rekkverk, utskjæringer rundt vinduer, på balkong og terrasse. topprekke_1000 Rekkverk_1000 Liten Terrasse_1000

Juryens kommentarer:

  • Den opprinnelige og slitne eneboligen har fått en real «make-over» og fremstår nå i helt ny (gammel) drakt.
  • Garasje oppført i samme stil som skaper et fint og lunt gårdsrom.
  • Tilbygg i moderne stil gir trengt husstørrelse, takterrasse og skjermet uteområde.
  • Det er krevende å lage fine og helhetlige tilbygg til tradisjonshus som enten kan bygges i tilnærmet lik stil som hovedhus eller bryte helt både i stil, form og farge. Her har huseier valgt en moderne form, men beholdt samme type kledning og farge. Juryen er noe delt her, men totalt sett er huseiers løsning både smart, praktisk og glir godt inn i eiendommen for øvrig.
  • Spennende uterom som binder hus, garasje, tilbygg og eksteriøret sammen.
Viewing all 490 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>